GUVERNERKA O POSLOVANJU: Problematični krediti smanjeni na 5,29 odsto
Foto: Aleksandar Jovanović

Izveštaj

GUVERNERKA O POSLOVANJU: Problematični krediti smanjeni na 5,29 odsto

InfoBiz -

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora Srbije smanjeno je na 5,29 odsto na kraju juna, izjavila je guvernerka NBS Jogovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, to je najniži nivo učešća problematičnih kredita otkada se prati taj pokazatelj, a njihov nivo je u maju bio smanjen na 5,4 odsto. - Nivo deviznih rezervi dostigao je 12,1 milijardu evra u bruto iznosu krajem juna, tj. više od 10 milijardi evra neto, što predstavlja najviši nivo otkada se ti podaci prate. Tako visok nivo deviznih rezervi obezbeđuje sigurnost ne samo u stabilnim uslovima već i slučaju potencijalnih šokova iz okruženja - rekla je Tabakovićeva na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2018. godinu NBS.

Devizne rezerve su na kraju decembra 2018. iznosile 11,3 milijarde evra. Tabakovićeva je istakla da je u 2018. Srbija postigla najvišu stopu privrednog rasta u poslednjih 10 godina, očuvala nisku i stabilnu inflaciju i dodatno ojačala domaći finansijski sistem. - Takvi rezultati ostvareni su uprkos izazovima iz međunarodnog okruženja, poput protekcionizma svetskih ekonomija, geopolitičkih tenzija ili neizvesnosti u vezi s procesom izlaska Velike Britanije iz EU - navela je guvernerka.

Kurir.rs/J. P. Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track