VUČIĆ O EKONOMSKOM STANJU U SRBIJI: Prosečna plata od 500 do 510 evra u naredna tri meseca
Foto: Printscreen

do kraja godina veće i penzije

VUČIĆ O EKONOMSKOM STANJU U SRBIJI: Prosečna plata od 500 do 510 evra u naredna tri meseca

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da u naredna tri meseca prosečna plata u našoj zemlji bude između 500 i 510 evra, i ističe da će do kraja godine i plate i penzije biti veće.

Vučić je govoreći o ekonomskom stanju u našoj zemlji u poređenju sa regionom rekao da smo pretekli, na primer, Bugarsku, članicu Evropske unije, po visini prosečne plate.

Govoreći o metodologiji i načinu kako se određuju parametri na osnovu kojih se određuje pozicija zemlje u odnosu na druge, kaže da Srbija jeste u nekim od tih parametara bolja i od Hrvatske ali da će naša zemlja, "ako budemo vredno i marljivo radili" dostići standard te zemlje za 15 godina.

Srbija je, kaže ubedljivo prva po broju stranih investicija u regionu, a javni dug je, podsetio je značajno smanjen.

Zbog svih ekonomskih reformi, kaže, opoziciji je zato, kaže teško da prizna uspeh ove vlade.

Do kraja godine biće veće i plate i penzije, rekao je Vučić i naveo da već četvrtu godinu imamo suficit u budžetu, a pri tome se vraćaju svi stari dugovi.

U planiranju budžeta za ovu godinu bilo je predviđeno da deficit bude 1,4 milijardu dinara (oko 12 miliona evra), a ostvaren je suficit od 48,5 milijardi dinara (oko 440 miliona evra).

Zbog ovih rezultata Vučić je čestitao vladi i ministru finansija i podsetio da je od 2008. do 2012. naš najviši privredni rast bio plus 1,9 a najniži minus 3,1 odsto BDP.

"Zbog poplava 2014. samo imali do sada najniži rast od minus 1,6 odsto, dok je sve ostalo bilo u plusu, do 4,5 odsto prošle godine", ukazao je predsednik.

Govoreći o javnom dugu kada je postao premijer, kaže, dug je bio 78 ili 79 odsto BDP-a.

"Najpogrešniji potez je bio 2008. kada su da bi se zadovoljile socijalne potrebe prebacili sve iz privatnog sektroa u javni sektor, a oko 200.000 ili 300.000 ljudi je ostalo bez posla".

Takođe, kada je reč o ekonomski reformama, podsetio je na visinu minimalne zarade u Srbiji koja je 2012. bila 16.500 dinara.

Očekuje, kako je već i najavljeno, da će u razgovoru sa predstavnicima sindikata, poštujući i poslodavce, uspeti da se dođe do dogovora da sadašnjih 27 hiljada dinara minimalac dođe do 30.000 dinara.

Svestan je, ukazuje, da to nije veliki iznos ali je, ističe, ogroman pomak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track