PROVERA POREZA NA IMOVINU OD DANAS NIKAD LAKŠA: Klikom na mobilnu aplikaciju proverite stanje sa bilo koje tačke zemljine kugle
Foto: Profimedia

nova aplikacija u upotrebi

PROVERA POREZA NA IMOVINU OD DANAS NIKAD LAKŠA: Klikom na mobilnu aplikaciju proverite stanje sa bilo koje tačke zemljine kugle

InfoBiz -

Putem mobilne aplikacije Moja LPA od danas će svi poreski obveznici moći da izvrše centralizovani upit stanja za porez na imovinu za teritoriju cele Republike Srbije. Aplikacija besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike.

Putem mobilne aplikacije Moja LPA omogućen je upit stanja za porez na imovinu korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za dodelu korisničkog imena i lozinke poreski obveznici lično mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji.

Ukoliko je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj, saopštila je Vlada.

Preporuka fizičkim licima prilikom otvaranja naloga je da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a pravnim licima po mestu sedišta.

Puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno je da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

foto: Profimedia

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito znači pravnim licima, jer svake godine moraju da ponavljaju ovaj postupak. Takođe, zahvaljujući Portalu LPA naši građani koji žive u inostranstvu mogu na lak, brz i besplatan način da provere svoje poreske obaveze i izmire ih sa bilo koje tačke zemaljske kugle.

Do sada je putem Portala LPA prijavu imovine elektronskim putem izvršilo skoro 55.000 pravnih lica i 350 fizičkih lica, dok je broj izvršenih transakcija elektronskih plaćanja više stotina.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je rekao da je ovo prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

- Predstavlja još jednu kariku u realizaciji sveobuhvatne reforme sistema javne uprave u efikasan servis građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave. Naravno, ovde nećemo stati – plan nam je da aplikaciju konstantno razvijamo i unapređujemo, ali i da razvijemo platformu putem koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona - istakao je Jovanović.

(Kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track