Najnovije vesti

POPOVIĆ I ČEN O TRGOVINSKOJ I EKONOMSKOJ SARADNJI SRBIJE I KINE: Naša zemlja predstavlja veliki potencijal u oblasti inovacija i NOVIH TEHNOLOGIJA
Foto: Profimedia

ROBOTIKA

POPOVIĆ I ČEN O TRGOVINSKOJ I EKONOMSKOJ SARADNJI SRBIJE I KINE: Naša zemlja predstavlja veliki potencijal u oblasti inovacija i NOVIH TEHNOLOGIJA

Biznis

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen, kojoj je predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija i pozvao kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju.

 

Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od milijardu i 135 miliona evra.

 

- Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu, naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

 

- Sa takvim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope, naveo je Popović.

 

On je istakao da je Srbija, ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startap Džinome" (Startup Genome) iz San Franciska.

 

foto: Beta/Vlada Srbije/Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

- U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama - 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija, ukazao je Popović.

 

On je naveo da su gradovi Beograd i Novi Sad prepoznati kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

 

- Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visoko-kvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu, rekao je Popović.

 

On je naveo da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet stvari, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnije kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

 

- Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet, naveo je Popović, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

 

foto: Predsedništvo Srbije

On je ukazao da su odnosi Srbije i Kine na najvišem istorijskom nivou i da je to direktna zasluga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga.

 

Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

 

Ona je istakla i da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

 

- Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji, navela je Čen.

 

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.

 

(Kurir.rs)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...