AUTO-PUT VOŽD KARAĐORĐE OKO 2 MILIJARDE EVRA: Sa svim priljučnim deonicama saobraćajnica će biti duga između 220 i 270 km (VIDEO)
Foto: Kurir

novi šumadijski koridor

AUTO-PUT VOŽD KARAĐORĐE OKO 2 MILIJARDE EVRA: Sa svim priljučnim deonicama saobraćajnica će biti duga između 220 i 270 km (VIDEO)

InfoBiz -

Novi Šumadijski koridor, odnosno auto-put "Vožd Karađorđe", biće dug između 220 i 270 kilometara, a koštaće od 1,7 milijardi evra do više od dve milijarde, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Novi auto-put, čiju je gradnju u nedelju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće u obliku slova ipsilon i povezaće okruge sa ukupno više od milion ljudi.

Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac-Orašac-Aranđelovac, sa druge Lazarevac-Aranđelovac, gde će se spojiti, a odatle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će "Vožd Krađorđe" biti šesti auto-put koji teba da počne da se gradi ove i naredne godine.

- Dužina koridora je između 220 kilometara, i ako želimo da taj koridor spojimo s Koridorom 10 kod Malog Požarevca i s Koridorom 11 na auto-put "Miloš Veliki", onda će taj auto-put biti dugačak 270 kilometara, kaže Mihajlovićeva.

Ona je rekla da, ipak, još ne može da se saopšti precizna procena vrednosti investicije.

- Ali, može da se kaže, ako se ide više na brzu saobraćajnicu i ako nemamo priključke na auto-puteve koje sam pomenula, onda bi taj iznos mogao da ide od 1,7 milijardi do dve milijarde, odnosno 2,3 milijarde ako bude potpuno auto-put (sa šest traka). Ako imamo priključke na Koridor 10 i na "Miloš Veliki", a što mislim da je važno, jer ukoliko radimo taj koridor moramo ga negde spojiti sa ostalim auto-putevima, onda pričamo, bilo da je u pitanju brza saobraćajnica bilo auto-put, o vrednosti investicije svakako većoj od dve milijarde evra, objasnila je ministarka.

Ako bi se gradio kao varijanta trase duga 220 kilometara, auto-put bi se sastojao od deonica Lazarevac-Aranđelovac od 30 kilometara, zatim Mladenovac-Aranđelovac od 15 i Aranđelovac-Bor od 30. Put do Bora bi išao preko Žagubice.

Sa priključcima na auto-puteve to bi iznosilo ukupno 270 kilometara: Mali Požarevac-Mladenovac (Koridor 10) i Lajkovac-Lazarevac (Miloš Veliki).

Mihajlovićeva je najavila da će vrlo brzo na sledećoj sednici vlade biti formirana radna grupa za realizaciju projekata koji kreću da se rade "od nule".

foto: Kurir

Kako je rekla, da bi tako veliki projekti mogli da se rade od samog početka, moraju svi važni akteri da budu u njoj, od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje će voditi radnu grupu, do Ministarstva finansija, Koridora Srbije, koji će biti investitor, instituta.

- Već za par meseci ćemo imati precizniji okvir o samoj ruti auto-puta "Vožd Karađorđe" kada je reč o manjim mestima, ali i procenu investicije. Potrudićemo se da se projektno-tehnička dokumentacija ne radi godinu i po dana, kako sam čula negde da su izjavili iz Koridora Srbije. Gledaćemo da to bude mnogo pre, kao što ćemo istovremeno razmišljati o načinima finansiranja, istakla je Mihajlovićeva.

Kaže da je novi auto-put veoma važan za Srbiju i da je ime "Vožd Karađorđe" izabrano pošto je narod taj pravac nazivao šumadijski koridor.

Novi auto-put "Vož Karađorđe" će se graditi u okviru novog investicionog ciklusa, navodi ministarka i podseća da će ove godine završava Koridor 10 i deo Koridora 11 i da je poketanje novih investicija veoma važno posto su one zamajac privrednog razvoja zemlje.

Dodala je da će samo u nekoliko godina novi investicioni ciklus biti vredan više od 10 milijardi evra, kao i da će on biti nastavljen, zbog čega je njegova ukupna vrednost više od 15 milijardi evra.

Srbija planira da počne gradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina na auto-putu Beograd-Sarajevo, Moravski koridor od Pojata do Preljine koji će povezati Koridor 10 i Koridor 11 i oko 500.000 ljudi u centralnoj Srbiji. Zatim auto-put i brzu saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, autoput Niš-Merdare od Niša do Pločnika, kao i auto-put Novi Beograd-Surčin u okviru Koridora 11, Fruškogorski koridor, brzu saobraćajnicu od skretanja za Požarevac do Donjeg Milanovca, od Paraćina do Zaječara.

Radovi na deonici Preljina-Požega na Koridoru 11 ka Crnoj Gori već su počeli, a ove godine treba da bude završena deonica Surčin-Obrenovac, kao i istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track