ĐORĐEVIĆ: Intenzivni pregovori o POVEĆANJU minimalca, dogovor do 3. septembra
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Socijalno-ekonomski savet

ĐORĐEVIĆ: Intenzivni pregovori o POVEĆANJU minimalca, dogovor do 3. septembra

InfoBiz -

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta - sindikati, poslodavci i vlada nisu na današnjoj sednici razmatrali koliko će biti povećan minimalac sledeće godine, preneo je ministar za rad Zoran Đorđević i dodao da se još vode intenzivni pregovori u okviru radne grupe SES-a i da će sledeći sastanak biti održan u petak, kao i da veruje da će kompromis biti postignut do 3. septembra.

Na sednici radne grupe SES-a prošle nedelje, kako su tada saopštili sindikati i poslodavci, Ministarstvo finansija je predložilo povećanje od šest do 10 odsto, što su prihvatili poslodavci, dok sindikati traže rast minimalca za oko 24,5 odsto.

- Nismo danas, na sednici SES-a, pričali o tome. Mislim da u petak imamo sledeću radnu grupu, a 15 dana od započinjanja, što je 3. septembar, treba da probamo da nađemo kompromisno rešenje i zajednički predlog koji će ići ka vladi, rekao je Đorođević novinarima u vladi posle sednice SES-a.

- Verujem da postoji prostor za postizanje dogovora. Imamo pozitivne trendove u ekonomiji i verujem da će taj kompromis biti postignut, naglasio je Đorđević.

Ako bi minimalna cena rada, koja sada iznosi 27.400 dinara, bila povećana za 10 odsto to ona iznosila 30.140 dinara, dok poslodavci traže da minimalac bude 33.700 dinara.

Ministar je rekao da je na današnjoj sednici SES-a bila samo jedna tačka dnevnog reda, a to je sloboda sindikalnog organizovanja i prava i zaštita zaposlenih i članova sindikata koji su izloženi pritiscima i pretnjama od strane poslodavaca, ali i još dve dodatne koje je on predložio.

Đorđević je rekao da su sindikati istakli da je Republički geodetski zavod primer lošeg odnosa poslodavca prema sindikatima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track