PROIZVODNJA SE NASTAVLJA: Radnici Fijata se posle mesec i po dana vraćaju na posao
Foto: EPA, Aleksandar Jovanović/Ilustracija

POSLE PLAĆENOG ODSUSTVA

PROIZVODNJA SE NASTAVLJA: Radnici Fijata se posle mesec i po dana vraćaju na posao

InfoBiz -

Posle plaćenog odsustva i kolektivnog odmora, zaposleni u kompaniji "Fijat Krajsler autumobili" (FCA) vraćaju se na svoja radna mesta u ponedeljak 2. septembra. Tada će, posle jednoipomesečnog prekida, biti obnovljena proizvodnja "fijata 500L".

Oni su 17. jula upućeni na plaćeno odstvo, potom su iskoristili letnji deo kolektivnog godišnjeg odmora, a zatim nastavili plaćeno odsustvo.

Za vreme odsustva zaposleni su primali 65 odsto redovne zarade dok je godišnji odmor plaćen u skladu i sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

foto: EPA, Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Prema ranijim najavama, u septembru će raditi devet radnih dana, tokom kojih bi, s obzirom na uobičajenu dnevnu proizvodnju od 410 do 420 vozila, iz fabrike izašlo blizu 4.000 novih gotovih automobila sve tri verzije modela "500L".

Prema nezvaničnim podacima u kragujevačkoj fabrici automobila tokom ove godine, proizvedeno je 25.000, a očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja biti oko 40.000 vozila.

Na zahtev FCA Vlada Srbije je ranije odobrila mogućnost za dodatnih 87 dana plaćenog odsustva pored zakonskog maksimuma od 45 dana godišnje, a prema informacjama iz fabričkog sindikata zaposlene do kraja godine očekuje još nekoliko prekida proizvodnje.

Po tom osnovu, tokom ove godine, zaposleni u FCA na plaćenom odsustvu mogu biti ukupno 132 dana, što uz godišnji odmor, državne i verske praznike iznosi oko 160 radnih dana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track