Najnovije vesti

FAJNENŠEL TAJMS: Srbija prva u svetu po broju stranih direktnih investicija
Foto: AP

dobri rezultati

FAJNENŠEL TAJMS: Srbija prva u svetu po broju stranih direktnih investicija

Biznis

Broj stranih investicija u Srbiji beleži konstantan rast od 2015. godine, a posebno u proizvodnom sektoru, te se Srbija našla na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija.

 

Kako je objavio ugledni britanski "Fajnenšel tajms", Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu. 

 

Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini. 

 

"Srbija se nalazi na dobrom geografskom tlu, ali mora još mnogo da radi. Međutim, ovo je potpuno druga zemlja u odnosu na ono kakva je bila 2012. godine", navodi se u tekstu.

 

Naša zemlja privukla je 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

 

"Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu. Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine", navodi se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

Kineska ulaganja u srpsku proizvodnju rastu od 2014. godine, a samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo je više investicija iz ove azijske zemlje nego u celoj 2018. godini. Kao jednu od najvećih investicija iz Kine, ovaj prestižni časopis izdvaja Železaru Smederevo.

 

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je odluka Fajnenšel tajmsa rezultat sprovedenih reformi.

 

Srbija je lidersku poziciju po vrednosti indeksa preuzela od Mozambika i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

 

U studiji se ističe da je Srbija sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

 

Na drugom mestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

Interesantno je pomenuti da je Srbija po grinfild stranim direktnim investicijama ostavila "za petama" ekonomije kao što su Singapur, Jermenija, Letonija, Bugarska, UAE, Mađarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong.

 

(Kurir.rs/Finacial times)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...