Najnovije vesti

KREDITI U ŠVAJCARCIMA PRETVORENI U EVRE: Suma da da se zavrti u glavi, dosad konvertovano u vrednosti od 59 MILIJARDI DINARA
Foto: Shutterstock

po leks specijalisu, omogućen je i otpis 38 odsto preostale glavnice

KREDITI U ŠVAJCARCIMA PRETVORENI U EVRE: Suma da da se zavrti u glavi, dosad konvertovano u vrednosti od 59 MILIJARDI DINARA

Biznis

BEOGRAD - Ukupno 15.600 kredita, vrednih 59,2 milijarde dinara, prebačeno je iz švajcarskih franaka u evro, po osnovu posebnog zakona koji se primenjuje od 7. maja.

U Narodnoj banci Srbije ističu da se postupak konverzije stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evre, u skladu sa zakonom o konverziji, aktivno prati, pišu Novosti.

Ukupno 15.600 kredita, vrednih 59,2 milijarde dinara, prebačeno je iz švajcarskih franaka u evro. "Primenom ovog zakona, do kraja jula konvertovano je oko 90 odsto partija stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, odnosno oko 15.600 partija u iznosu od 59,2 milijarde dinara", preciziraju u NBS. Napominje se da ovi rezultati nisu konačni.

foto: EPA

Kako se objašnjava, imajući u vidu da pojedini korisnici stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da u roku od 30 dana od prijema ponude zaključe sa bankom ugovor o konverziji, a prihvatili su ponudu za zaključenje, u narednom periodu može se očekivati dalje povećanje broja stambenih kredita konvertovanih u evre u skladu sa Zakonom o konverziji i tokom avgusta i septembra.

Konverzija iz švajcaraca u evro, po leks specijalisu, podrazumevala je i otpis 38 odsto preostale glavnice.

Ostatak duga konvertuje se u evro, a rate se računaju po kamatnoj stopi koja je u konkretnoj banci važila na dan 31. mart ove godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...