Najnovije vesti

ŠOK! SKOK CENE SIROVE NAFTE U SVETU: Za 15 dana skuplje gorivo!
Foto: BETA/Naftna industrija Srbije

Udar na džep

ŠOK! SKOK CENE SIROVE NAFTE U SVETU: Za 15 dana skuplje gorivo!

Biznis

Benzin i evrodizel u Srbiji trebalo bi uskoro da poskupe u proseku za pet dinara po litru zbog napada dronovima na saudijska naftna postrojenja

Gorivo u Srbiji poskupeće u naredne dve nedelje u proseku za pet dinara po litru, tako da će na pumpama benzin umesto sadašnjih 148,9 dinara koštati 153,9 dinara, a evrodizel sa 158,9 poskupeti na 163,9 dinara.

Za sve je kriv napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, što je upravo i razlog pada svetske proizvodnje nafte za pet odsto.

foto: BETA/Naftna industrija Srbije

Bombardovanje postrojenja

Napad u Saudijskoj Arabiji, koja je inače najveći svetski izvoznik nafte, izazvao je velike poremećaje u isporukama tog energenta, a odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, dok SAD za te napade optužuju Iran. Napadi su prepolovili naftne proizvodne kapacitete ovog kraljevstva i podstakli skok cene crnog zlata koji nije zabeležen decenijama. Cena nafte skočila je pre dva dana za gotovo 20 odsto, što je bio najveći skok u skoro 30 godina. Situacija u celom svetu tim povodom je napeta, a stručnjaci očekuju nove turbulencije na berzama.

foto: Beta/Milan Obradović

Nebojša Atanacković iz Udruženja naftnih kompanija Srbije objašnjava za Kurir da će na Srbiju uticati rast cene sirove nafte jer mi imamo jednu trećinu tog energenta iz sopstvene eksploatacije, dok dve trećine moramo da uvozimo.  

U Srbiji manje nafte

- Nakon ovog napada svetska proizvodnja nafte se smanjila za pet odsto, a čim je manja ponuda - cena raste. Cena sirove nafte na berzama je sada 15 odsto veća. Mi smo poprilično veliki uvoznici nafte, a kada sirova nafta uđe u preradu i od nje se prave derivati, gleda se koja je to srednja cena svetske nafte. Sigurno je da će gorivo na pumpama poskupeti i kod nas, jer kad skoči cena sirove nafte, derivati poskupe za tri do pet odsto, a tu ulazi i transport, rafinerija, akcize, porezi... - kaže Atanacković i dodaje da se ne može s preciznošću reći koliko će poskupeti gorivo na pumpama:

- U Srbiji je slobodno tržište i ovde nema toga da Vlada ili državne komisije određuju cenu koja će zatim biti ista na svim pumpama, kao što je to slučaj recimo u Makedoniji, Bosni ili Hrvatskoj. Neke pumpe koje uvoze derivate će imati skuplji proizvod, a da li će to biti za pet dinara ili više, još je rano reći.

Berza POLITIČKA IGRANKA

foto: Shutterstock

Stručnjak za energetiku iz Privredne komore Srbije Ljubinko Savić kaže za Kurir da još uvek nije sigurno da će se cena goriva u Srbiji povećati jer su u pitanju igre na berzi na koje velikog uticaja ima dnevna politika. - O tome odlučuju velike sile i neki globalni događaji, poput ovog napada u Saudijskoj Arabiji, videćemo i šta će da donese ovaj uragan koji najavljuju da ide ka obalama Amerike, a možda i neka druga zemlja podigne svoje kapacitete proizvodnje sirove nafte. Nije to toliko veliki pad koliko pričaju, trend povećanja cene može da se nastavi, a može i da se stabilizuje. Svakako će se sve te igranke reflektovati na malo tržište poput našeg, koje nema dovoljno domaće proizvodnje - kaže Savić.

Kurir.rs/Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...