RAST BDP U OVOJ GODINI NAJMANJE 3,5 ODSTO Mali: Izazov je da nađemo način da naša ekonomija još brže napreduje
Foto: TANJUG/ BOJAN STEKIĆ

ministar finansija

RAST BDP U OVOJ GODINI NAJMANJE 3,5 ODSTO Mali: Izazov je da nađemo način da naša ekonomija još brže napreduje

InfoBiz -

Stopa rasta srpske ekonomije u julu ove godine iznosi 4,4 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da se, ako se taj trend nastavi u avgustu i septembru, u 2019. godini može očekivati rast domaćeg BDP od najmanje 3,5 odsto.

Mali je rekao da, iako su podaci za prvi i drugi kvartal ukazivali da ekonomija usporava, što je posledica krize u Nemačkoj, ali i u drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima, podaci iz jula ohrabruju, te da se očekuje da će rast BDP u ovoj godini biti najmanje 3,5 odsto.

- U julu ove godine stopa rasta srpske ekonomije je 4,4 odsto i, ako se tako nastavi, sigurno ćemo dostići rast od 3,5 odsto u ovoj godini. S obzirom na to da smo najavili veliki nacionalni investicioni program i da ćemo 12 milijardi evra investirati u infrastrukturu, očekujem više stope rasta u narednim godinama, rekao je Mali na radnom sastanku u Beogradu s privrednicima Slovenije, u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji.

Mali je ocenio da neće biti jednostavno odgovoriti izazovima iz okruženja i sveta, kao što su trgovinski rat i odnosi SAD i Kine, ali da je, ako Srbija i dalje bude šampion u privlačenju stranih investicija i ako rastu lična potrošnja, javne investicije i izvoz, moguće da BDP dostigne pet, šest i ili sedam odsto.

- S fiskalnom konsolidacijom, koju smo završili, pred nama je samo jedan izazov - kako da nađemo mogućnost da naša ekonomija još brže raste, rekao je Mali i dodao da je nacionalni investicioni program jedna od komponenti koja je veoma važna za razvoj srpske ekonomije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track