HLADNI RAT ZA KRAŠ! Srpski kralj papira usijao akcije, a sada se u sve umešao još jedan MISTERIOZNI kupac da stavi rampu za Srbina!
Foto: EPA

TEMA BROJ 1 U HRVATSKOJ

HLADNI RAT ZA KRAŠ! Srpski kralj papira usijao akcije, a sada se u sve umešao još jedan MISTERIOZNI kupac da stavi rampu za Srbina!

InfoBiz -

Cena akcije "Kraša" iznosila je uoči otvaranja Zagrebačke berze 900 kuna (12,1 evra), što je nivo do kojeg je ovu akciju pogurao srpski "kralj papira".

S obzirom na to da su u poslednja dva dana zabeleženi najveći prometi, odnosno ukupno se potrošilo gotovo 120 miliona kuna (16,19 miliona evra) na kupovanje "Kraša", današnji bi dan takođe mogao biti jako zanimljiv i "najusijanija" akcija bi mogla da zabeleži i nove cenovne rekorde, ocenjuje zagrebački Večernji list.

"Šaranović je do utorka kupio 91.417 deonica 'Kraša' i ima 6,1 odsto kompanije. Kupio je tako 62 posto ukupno trgovanih deonica, pa ako je zadržao isti ritam kupovine i u sredu i četvrtak onda bi sada mogao da ima 11,5 posto 'Kraša', a na to je utrošio oko 120 miliona kuna. Zanimljivo je da se u igru, mada stidljivije od Šaranovića, uključio još jedan tajni kupac", navodi Večernji.

Naime, na kastodi računu Zagrebačke banke rastu udeli već nekoliko dana, ali neko kupuju sporo, pa je do utorka prikupio 17.833 deonice, odnosno 1,19 posto, dodaje list.

Od 5. septembra zaključno sa četvrtkom (19. septembar) na kupovanje deonica "Kraša" ukupno je potrošeno 207,7 miliona kuna (28,03 miliona evra), a trgovalo se sa 273.618 dionica, pa je prosečna cena u jedanaest dana trgovanja iznosila visokih 759 kuna (102,4 evra), a vlasnika je promenilo 18 posto ukupno izdatih deonica ove konditorske industrije, precizira se u tekstu.

Šaranović je podigao prosečnu cenu deonice duplo, a trenutna cena je za čak 235 odsto veća nego pre jedanaest dana.

Kompanija "MI Pivac", koja poseduje 30,7 posto "Kraša", nije prodavala svoje deonice, kao ni preduzeće "Kraš ESOP" u koje su udruženi radnici i mali deoničari. Oni zajedno imaju oko 49,18 posto kompanije.

"Kraš d. d. je vrlo blago povećao svoj udeo sa 5,03 posto na 5,07 posto. To su deonice bez prava glasa, pa gore pomenuta dva deoničara imaju većinu glasova, a može se čuti da svoje udele ne nameravaju prodati. Zato se mnogi pitaju koji je interes ovolikog dizanja cene deonice i ulaganja ogromnih iznosa bez mogućnosti sticanja kontrolnog paketa u kompaniji. Jasnog odgovora za sada nema jer Šaranović odbija da komunicira s medijima i ne otkriva svoje planove", piše Večernji list.

Novosti: Mali akcionari zagrebačkog Kraša neće Šaranovića

Mali akcionari zagrebačkog "Kraša" ne žele da prodaju svoj udeo srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, čija je firma "Kappa Star" ovih dana na Zagrebačkoj berzi kupila akcije te kompanije i već ima udeo veći od pet odsto, pišu danas "Večernje novosti".

Trenutno niko u "Krašu" ne razmišlja da Šaranović proda akcije i mali akcionari žele da ih i u buduće zadrže, rečeno je "Večernjim novostima" u toj zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta će se u budućnosti dešavati.

I zastupnica "Kraša" Marica Vidaković demantovala je da je u bilo kakvom kontaktu sa Šaranovićem.

"Sastali smo se prvi i poslednji put pre četitri godine i nakon toga nije bilo kontakata. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor", rekla je ona, a i iz kompanije "Braća Pivac", jednog od većih akcionara "Kraša", demantuju da je bilo kontakta sa Šaranovićem.

"Večernje novosti" navode da je preko računa RBA banke Šaranović početkom sedmice stekao pet odsto "Kraša", dok dobro upućeni izvori tvrde da već ima više od 10 odsto udela.

To znači da u ovom trenutku Šaranović poseduje više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje ozbiljan igrač protiv karlovačke Mesne industrije "Braća Pivac" i malih akcionara.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track