SRBIJA I MOSKVA DOGOVORILE IZVOZ U VREDNOSTI OD 3 MILIONA EVRA: Firme iz naše zemlje na sajmu hrane u Rusiji potpisale 12 ugovora
Foto: Profimedia, Shutterstock

privredna komora srbije

SRBIJA I MOSKVA DOGOVORILE IZVOZ U VREDNOSTI OD 3 MILIONA EVRA: Firme iz naše zemlje na sajmu hrane u Rusiji potpisale 12 ugovora

InfoBiz -

Firme iz Srbije su na sajmu hrane u Moskvi potpisale 12 ugovora i dogovorile izvoz svežeg i prerađenog, smrznutog i sušenog voća i povrća, vitaminskih napitaka i konditorskih proizvoda u vrednosti od preko tri miliona evra.

Petnaest domaćih firmi je, u okviru nacionalnog paviljona, uspešno promovisalo nove, savremene proizvodne linije zdrave hrane, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

- Prirodni, bezglutenski, energetski i čokoladirani snek-barovi na bazi ovsa uz dodatke sušenog voća i bez veštačkih sastojaka, budućnost su konditorske industrije, izjavio je Dejan Delić, direktor predstavništva PKS u Moskvi.

Dodaje i da detoks i vitaminski, eliksir kokteli, sveže ceđeni i presovani sokovi, beleže stalni rast i ekspanziju popularnosti, u skladu sa savremenim trendovima zdravih životnih navika potrošača.

- Iako će visokokvalitetna srpska jabuka, jagoda, kajsija, nektarina, po kojima smo prepoznati u regionu, uvek imati izdvojenu poziciju na policama ruskih maloprodajnih lanaca, višu dodatu vrednost i veću deviznu zaradu projektujemo na bazi tehnologija prerade kvalitetne domaće, voćne sirovinske baze, zaključak je većine srpskih izlagača na sajmu, koji se i bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, objasnio je Delić.

Stabilnost ruske nacionalne valute i trenutni blag rast vrednosti rublje, nakon turbulentnog perioda oscilacije kursa sredinom i krajem prethodne godine, vraćaju poverenje uvoznika i pružaju sigurnost planiranja budućih poslovnih aranžmana, pre svega što se tiče izvoza iz Srbije smrznutog voća i povrća, navodi se u saopštenju PKS.

Delić dodaje da su predstavljeni projekti savremenih tehnologija pakovanja, industrijska ili proizvodnja sireva u kućnim uslovima uz pomoć enzima za mlečnu industriju, tzv. sirila, kao i proizvodi na bazi tople čokolade i instant kafa, zainteresovali ruske distributere, koji vide perspektivu i obostranu korist daljom promocijom pomenutih srpskih proizvoda.

Stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske zajednice, koji će biti potpisan krajem oktobra, na osnovu kojeg dobijamo i nove trgovinske preferencijale i mogućnost bescarinskog izvoza proizvoda, trenutno izuzetih iz sporazuma, relaksiranje carinskih procedura, veterinarskih i fitosanitarnih zahteva, pružiće dodatni impuls daljem jačanju bilateralne trgovinske razmene i izvoza srpske hrane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track