PUT DUG 10.500 KILOMETARA I 25 DANA: Srbija dobila direktnu železničku vezu sa Kinom, prvi voz krenuo iz Đinana
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

kargo linija

PUT DUG 10.500 KILOMETARA I 25 DANA: Srbija dobila direktnu železničku vezu sa Kinom, prvi voz krenuo iz Đinana

InfoBiz -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da je uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Kine, odnosno da je prvi teretni voz krenuo ka našoj zemlji.

"Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i ČČ koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Kinom", izjavila je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas

Razdaljina između Đinana i Beograda je oko 10.500 kilometara i vožnja će trajati 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

"Otvaranje ove železničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja", istakla je Mihajlović.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo ovog projekta, navodi se u saopštenju.

Vaši snovi često zahtevaju da se prilagođavate neplaniranim okolnostima. Ali zato je UniCredit Banka spremila za vas keš kredit koji se prilagođava vama. Niska varijabilna kamatna stopa je od NKS 7,90% i EKS 9,45% a period otplate je po vašem izboru: do 95 meseci. Osiguranje kredita je uključeno, kao i besplatno održavanje kredita. Skrojeno po vašoj meri! Odaberite svoj ritam otplate kredita i pratite ritam svojih snova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track