Najnovije vesti

KOSTIĆ KUPIO BIVŠU HYPO ALPE? Biznismen dao 230 miliona evra za slovenačku banku
Foto: Marina Lopičić

akvizicija

KOSTIĆ KUPIO BIVŠU HYPO ALPE? Biznismen dao 230 miliona evra za slovenačku banku

Biznis

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke "Hete Asset Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.

 

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika Finance, reč je o kompanijam povezanim sa Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu, prenosi Poslovni dnevnik.

 

Za kupovinu Hete nadmetala su se četiri kandidata.

 

Pored Kostića, koji je, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, ponudio najviše - od 220 do 230 miliona evra - ponude su dostavili norveški B2, švedski DDM i češki APS, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.

 

Heta, "loša banka" nastala od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, ima oko 550 miliona evra potraživanja i oko 100 miliona evra vredne nekretnine.

Pored odobrenja slovenačkog AVK-a, Kostić će za preuzimanje morati da dobije pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko dobije saglasnost, Hetu će preuzeti preko kiparskih preduzeća Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited, navodi Finance.

 

Srpski biznismen, podseća se u tekstu, preko MK Grupe u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu, preko kojeg je postao i 53-procentni vlasnik Aerodroma Portorož. Takođe, preko AIK banke ima vlasnički udeo od 91 odsto u Gorenjskoj banci, a želeo je da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.

 

Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7 procenata udela u "Savi", koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvestio je Siol.net krajem 2018.

 

Grupa "Sava", preko "Sava Turizma" ima hotele na Bledu, Terme 3000, lečilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Pored Yorka najveći vlasnik "Save" je slovenačka država, koja drži 45 posto deonica.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...