Najnovije vesti

POČINJE BITKA ZA KRAŠ: Šaranović ima 21,18 odsto akcija i pravo glasa, sada je sve moguće
Foto: Printskrin / You Tube

niko ne zna šta smera srpski kralj papira

POČINJE BITKA ZA KRAŠ: Šaranović ima 21,18 odsto akcija i pravo glasa, sada je sve moguće

Biznis

Bitka za "Kraš" tek sada sledi, a u finalu su mogući zaista svi scenariji, pa i taj da se u foto-finišu pojavi još neki zainteresovani kupac.

 

"Kapa star limited" i Nebojša Šaranović sada poseduju 21,18 odsto akcija "Kraša", što je podatak od petka, s tim da će nakon još dva dana trgovanja na berzi imati i više. U saopštenju Kraša, objavljenom na berzi, navodi da je "Kappa Star Limited" došao do 21,18 posto deonica s pravom glasa ovog hrvatskog preduzeća.

 

Šaranović je pretekao male akcionare, a računa se da je do sada u akcije "Kraša" uložio gotovo 250 miliona kuna ili 33 miliona evra.

 

Sada Mesnoj industriji "Braća Pivac" sledi da pribavi bankarsku garanciju za 70 odsto akcija koje ne poseduju, jer mali akcionari ne žele da sa njima daju zajedničku ponudu za preuzimanje. Dok je Šaranović prešao onu magičnu brojku od 20 odsto akcija, njegove namere i dalje nisu poznate, a kako stoje stvari, ni mali akcionari u ovom času nisu spremni da mu prodaju svoje akcije po mnogo višim cenama nego što su ih kupili.

 

U Zagrebu se procenjuje da će Šaranovićevi ljudi razgovarati, ako to već i nisu uradili, i sa braćom Pivac i sa malim akcionarima, ali iza reflektora javnosti. U međuvremenu akcije "Kraša" blago padaju, sada se kreću oko 1.000 kuna ili 135 evra, a u tri sedmice je na trgovanja akcijama "okrenuto" 360 miliona kuna ili 48 miliona evra. Ukupno je prodato 434.438 akcija, a sam Šaranović je kupio 70 odsto tih akcija.

 

 

Kako sada stoje stvari, braća Pivac samo čekaju rasplet, nadajući se da bi, ipak, sa malim akcionarima lakše postigli dogovor nego sa Šaranovićem. Ali, nije isključeno da se razmišlja i o prodaji akcija, što bi braći Pivac donelo ogromnu zaradu, po nekima više od 40 miliona evra, dok ima onih koji tvrde da bi u konačnici zarada mogla i "preskočiti" sto miliona.

 

Postoji i opcija da sam Šaranović, ako ne uspe da prikupi dovoljno akcija koje bi mu garantovale mogućnost odlučivanja u strateškim potezima kompanije, proda svoje akcije braći Pivac, koji bi onda bez problema preuzeli zagrebačku kompaniju.

 

(Kurir.rs/Večernje novosti)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...