MALI U SKUPŠTINI SRBIJE:  Budžetski suficit iskoristiti za veće plate zaposlenima i penzionerima i kapitalne investicije
Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIĆ

rasprava o rebalansu budžeta

MALI U SKUPŠTINI SRBIJE: Budžetski suficit iskoristiti za veće plate zaposlenima i penzionerima i kapitalne investicije

InfoBiz -

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je rekao da će suficit u ovogodišnjem budžetu biti iskorišćen za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

On je u Skupštini Srbije obrazlažući izmene Zakona o budžetu za 2019. godinu, Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o PDV-u, rekao da se prvi put posle pet godina radi "pozitivni rebalans", odnosno zbog viška a ne manjka prihoda u državnoj kasi.

"U prvih osam meseci ove godine suficit budžeta je 46,6 milijardi dinara što nam omogućava da pomognemo građanima da im bude bolji standard i da više uložimo u putnu infrastrukturu koja doprinosi privrednom rastu i novim radnim mestima", rekao je Mali.

Kako je objasnio, od 1. novembra ove godine plate u javnom sektoru će biti povećane od osam do 15 odsto, a najveće povećanje dobiće medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Penzioneri će, kako je najavio, početkom decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a 1. janura penzije će biti uvećane, kako se sada procenjuje, izmedju 5,1 i 5,5 odsto.

"Rebalansom ovogodišnjeg budžeta predvidjena su i izdvajanja za dužnike u francima jer želimo da pomognemo ljudima koji su protestovali gladju iz očaja", rekao je Mali i naveo da je oko 90 odsto dužnika, njih 15.734. konvertovalo kredit u evre.

Višak novca u budžetu u odnosu na raniji plan, kako je dodao, biće upotrebljen i za izgradnju autoputeva, a najviše, oko 14 milijardi dinara, za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

Najvažnija izmena Zakona o PDV-u je, kako je istakao Mali, što su predvidjene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrdjen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Vaši snovi često zahtevaju da se prilagođavate neplaniranim okolnostima. Ali zato je UniCredit Banka spremila za vas keš kredit koji se prilagođava vama. Niska varijabilna kamatna stopa je od NKS 7,90% i EKS 9,45% a period otplate je po vašem izboru: do 95 meseci. Osiguranje kredita je uključeno, kao i besplatno održavanje kredita. Skrojeno po vašoj meri! Odaberite svoj ritam otplate kredita i pratite ritam svojih snova.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track