SRBIJA DOMAĆIN: Četvrta konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama
Foto: EPA

inovacije

SRBIJA DOMAĆIN: Četvrta konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama

InfoBiz -

Četvrta konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) o saradnji u inovacijama, čiji je domaćin Republika Srbija, okupiće 8. i 9. oktobra najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz Kine i zemalja CIEZ.

Ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džigang, koji će otvoriti ovu konferenciju, boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od ponedeljka, 7. oktobra, kada su predviđeni bilateralni susreti sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, ministrom zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem.

Učešće na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji o inovacijama, koja će svečano biti otvorena u utorak, 8. oktobra, osim ministra za nauku i tehnologiju Kine, potvrdio je i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, saopštneo je iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Paralelno sa ministarskom, biće održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja učesnica mehanizma Kina-CIEZ 17+1.

Učesnici konferencije, prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete primene 5G tehnologija kroz aktivaciju u prostoru u kojem se konferencija održava, da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima, kao i da pogledaju najsavremeniju hologramsku projekciju budućeg Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track