Najnovije vesti

RUSI MERKAJU PETROHEMIJU: Gaspromnjeft zainteresovan za privatizaciju pančevačkog preduzeća
Ilustracija, Foto: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

potreban strateški partner

RUSI MERKAJU PETROHEMIJU: Gaspromnjeft zainteresovan za privatizaciju pančevačkog preduzeća

Biznis

BEOGRAD - Ruska energetska kompanija Gasprom Njeft zainteresovana je za učešće u procesu privatizacije srpskog preduzeća "HIP-Petrohemija".

 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se na marginama Devetog međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, sa predsednik UO Gazprom Njefta Aleksandrom Djukovim, a jedna od tema sastanka bila je predstojeći proces privatizacije "HIP - Petrohemije" a.d.Pančevo, saopštilo je resorno ministarstvo.

 

Ministar Antić kazao je da je budućnost te kompanije od izuzetnog značaja i da joj je strateški partner potreban zbog investicija, koje treba da obezbedi da Petrohemija dugoročno stabilno funkcioniše.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

Aleksandar Djukov istakao je da Gazprom Njeft ima potencijalni interes za učešće u iznalaženju adekvatnog modaliteta privatizacije, a zajednički je ocenjeno da će Vlada Srbije i Gazprom Njeft intenzivirati i konkretizovati razgovore o Petrohemiji.

 

Tokom sastanka analizirana je realizacija tekućih projekata, pre svega "Duboka prerada", koji je značajan za ceo naftni sektor, a koji će osigurati da NIS ostane lider na zahtevnom regionalnom tržištu naftnih derivata.

 

Takođe, razgovaralo se o radu i poslovanju Naftne industrije Srbije, uz ocenu da će se uložiti dodatni napori, da zajednička kompanija, koja ima uticaj na ukupnu ekonomiju Srbije, ostvari još bolje rezultate, u skladu sa očekivanjima oba akcionara.

 

Sastanku su prisustvovali savetnik predsednika Republike Srbije, Dragutin Matanović, generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, kao i prvi zamenik generalnog direktora Gazprom NJefta - Vadim Jakovljev i zamenik generalnog direktora za preradu, promet i logistiku, Anatolij Černer, navodi se u saopštenju Ministartva rudarstva i energetike.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...