PRIPREMITE SVE NA VREME: Šta je sve potrebno poljoprivredniku danas za uspešnu obradu zemlje
Foto: garfond.rs

PRIPREMITE SVE NA VREME: Šta je sve potrebno poljoprivredniku danas za uspešnu obradu zemlje

Vesti -

Plug je sprava za osnovnu obradu zemljišta, tačnije oranje, i predstavlja jedan od najvećih poljoprivrednih pronalazaka u istoriji. Prve plugove vukli su ljudi, kasnije su to radile životinje poput konja i volova, a danas u modernoj poljoprivredi oranje se vrši pomoću traktora.

Oranje je sastavni deo bilo koje vrste biljne proizvodnje, a dobra i pravilna obrada zemljišta je osnova za uspeh. Primarna svrha oranja je da se prevrne gornji sloj zemljišta. Prevrtanjem se zakopavaju korov i ostaci prethodnih useva kako bi se razgradili, a na površinu dolaze hranljive materije.

DELOVI ZA PLUGOVE

Danas postoje različite vrste plugova, ali najčešće se koristi raoni plug. Delovi za plugove su: raonik, vrh raonika, plužna daska i umetak, plužne glave i nosači, plaz, predplužnik i pero. Svaki od navedenih delova ima značajnu ulogu u radu, a da bi plug vršio kvalitetno oranje svaki deo mora biti naštelovan i u radnom stanju.

Delove za plugove možete pronaći u našem shop-u i poručiti ih online. Ukoliko niste sigurni koji model je vama potreban, možete nas kontaktirati i posavetovati sa našim stručnim osobljem.

RAONIK

Raonik je jedan od najvažnijih delova, tokom oranja trpi skoro 50% svih otpora i zato njemu morate posvetiti više pažnje. Kod samooštrećih raonika, gornja strana oštrice napravljena od mekog materijala koji se u toku oranja brže troši i na taj način raonik ostaje uvek oštar.

U našoj ponudi možete pronaći raonike najboljih proizvođača poput: vogel&noot, uzel, lemind, imt, leopard, lemken, kuhn, olt, kverneland, regent. Možete birati između tipova: S, K, PK, SL, SR.

PLAZ

Pravougaona čelična ploča na donjem delu kozlaca uz zid brazde. On prima bočne sile pritiska plastice na površinu raonika i plužne daske i sprečava pomeranje plužnog tela prema neoranom delu. Kraj plaza najviše se troši pa su česti plazovi sa izmenjivom petom.

U našoj ponudi možete pronaći plaz najboljih proizvođača poput: lemken, kuhn, olt, kverneland, vogel&noot, imt, leopard.

PLUŽNA DASKA

Podeljena je na dva dela: prednji „grudi“ i zadnji „krilo“. Izrađuje se od troslojnog čelika, tako da je srednji sloj mekši, što obezbeđuje elastičnost. Po radnoj površini plužna daska se cementira u cilju smanjenja otpora (oko 10% od svih delova pluga) i lepljenja zemlje. Postoje četiri osnovna tipa plužnih dasaka: cilindrična daska, poluspiralna daska, spiralna i kulturna.

U našoj ponudi možete pronaći plužnu dasku najboljih proizvođača poput: vogel&noot, imt, leopard, kverneland.

UMETAK PLUŽNE DASKE

Vezuje raonik, plužnu dasku i plaz sa ramom pluga. Mogu biti visoki i niski u zavisnosti od tipa rama (ravan ili savijen). Deo kozlaca na koji se vezuju plužna daska i raonik naziva se sedlo. Ono je izdubljeno prema zakrivljenosti raonika i daske. Sa suprotne strane istog kraja je mesto za pričvršćivanje plaza, a na suprotnom kraju kozlac se vezuje za ram uz pomoć zavrtnjeva ili stege.

U našoj ponudi možete pronaći umetak plužne daske najboljih proizvođača poput: lemken, olt, kverneland, vogel&noot, imt, leopard.

PERAJA

Čelični dodatak koji se sa zadnje strane vezuje za kraj plužne daske. Pero nastavlja rad plužne daske - oblikovanje izorane plastice.

U našoj ponudi možete pronaći peraja najboljih proizvođača poput: kverneland, vogel&noot, imt, leopard.

PREDPLUŽNIK

Pretplužnik je sličan plužnom telu, samo je manji i nema plaz. Pretplužnik se postavlja na 25-30 cm ispred vrha glavnog plužnog tela. Korišćenjem pretplužnika gornji sloj plastice sa biljnom masom se reže i baca na dno brazde, a plužno telo tad bolje drobi plasticu. Na našem shopu možete pronaći daske za predplužnik, držače predplužnika, nosače predplužnika, raonike za predplužnik.

U našoj ponudi možete pronaći predplužnike najboljih proizvođača poput: kverneland, vogel&noot, imt, lemken, kuhn.

(promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja