IZVEŠTAJ SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA ZA 2019: Srbija na zlatnoj sredini po konkurentnosti
Foto: Privatna Arhiva

LISTA

IZVEŠTAJ SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA ZA 2019: Srbija na zlatnoj sredini po konkurentnosti

InfoBiz -

Naša zemlja je napredak ostvarila u oblastima poslovne dinamike, finansijskog sistema, institucija, infrastukture, veština, tržišta rada, veličine tržišta i kapaciteta za inovacije

Srbija je među 141 zemljom sveta zauzela 72. mesto na rang-listi globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2019. godinu.

Prema izveštaju, Srbija je zabeležila isti ukupan skor kao prošle godine od 60,9 poena, iako je napredovala u osam od 12 analiziranih stubova konkurentnosti. Budući da je ukupan ostvareni rezultat naše zemlje nepromenjen u odnosu na 2018, dok su vodeće svetske ekonomije više napredovale, pozicija Srbije na globalnoj listi je ove godine slabija za sedam mesta.

- Srbija se od prošle godine nalazi u klubu uspešnih zemalja, u prvoj polovini zemalja na listi, gde su kriterijumi dodatno pojačani, a samim tim je i sveukupni napredak po svim parametrima koji utiču na ukupan rezultat teže ostvariv - ocenili su iz Srpske asocijacije menadžera na predstavljanju izveštaja.

Naša zemlja je napredak ostvarila u oblastima poslovne dinamike, finansijskog sistema, institucija, infrastukture, veština, tržišta rada, veličine tržišta i kapaciteta za inovacije. Po makroekonomskoj stabilnosti, Srbija je zadržala 64. mesto, kao i 2018, dok je nazadovanje zabeleženo u tri stuba konkurentnosti - u primeni IKT, zdravstvu i tržištu proizvoda.

(Kurir.rs / Foto:Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track