Poslovni profit Telenora 25,9 miliona evra

Za drugi kvartal

Poslovni profit Telenora 25,9 miliona evra

InfoBiz -
Prema finansijskom izveštaju norveške telekomunikacione grupe, prihodi Telenora u Srbiji od aprila do juna smanjeni su 8,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosili su 91,3 miliona evra

OSLO/BEOGRAD - Kompanija Telenor u Srbiji imala je u drugom tromesečju ove godine poslovni profit od oko 25,9 miliona evra (191 milion norveških kruna), što je 5,5 odsto više nego u istom periodu 2011, objavila je danas Telenor grupa.Prema finansijskom izveštaju norveške telekomunikacione grupe, prihodi Telenora u Srbiji od aprila do juna smanjeni su 8,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosili su 91,3 miliona evra (674 miliona norveških kruna).

Izražen u domaćoj valuti, prihod Telenora u Srbiji u drugom tromesečju ove godine bio je 10,13 milijardi dinara, što je sedam odsto više nego u istom periodu 2011. godine, saopštila je ta kompanija.Izvršni direktor finansija u Telenoru Srbija Erlan Neten kazao je da kompanija, uprkos izazovima na tržištu, beleži održiv, iako sporiji rast prihoda i dodao da će biti nastavljeno ulaganje u mrežu.Broj korisnika Telenora u Srbiji u drugom tromesečju ove godine povećan je za oko 22.000, na tri miliona i 132.000 korisnika zahvaljujući značajnom rastu broja korisnika sa ugovorom.

U izveštaju se dodaje da se beleži smanjenje broja pripejd korisnika, ali da je ukupan broj korisnika Telenora u Srbiji na kraju juna ove godine bio za dva odsto veći nego u junu 2011. godine.Kapitalna ulaganja Telenora u Srbiji, navodi se, tokom perioda april-jun iznosila su 8,2 miliona evra i bila su za 32 odsto manja nego u istom periodu 2011. godine. Razlog za smanjenje investicija je završetak modernizacije Telenorove mreže.Prosečan mesečni račun korisnika u Srbiji tokom drugog kvartala 2012. izražen u dinarima povećan je za pet odsto zbog porasta udela postpejd ugovora u ukupnom borju korisnika Telenora.

Dobit Telenora u Srbiji pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA) iznosila je oko 35,9 miliona evra, navodi se u kvartalnom finansijskom izveštaju.

Na globalnom nivou, Telenor je u drugom kvartalu 2012. godine ostvario prihod od 25,4 milijarde norveških kruna, (oko 3,4 milijarde evra) što predstavlja organski rast prihoda od pet procenata.EBITDA iznosi osam milijardi norveških kruna (oko 1,1 milijardu evra). Tokom drugog tromesečja 2012. broj mobilnih korisnika Telenora uvećan je za pet milona miliona.Telenor je na osnovu toga na kraju drugog kvartala bio šesti po veličini mobilni operator na svetu sa 150 miliona korisnika na 11 tržišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track