KURIR TV UŽIVO U KOVINU, OTVORENA VETROELEKTRANA ČIBUK 1 Vučić: Srećan sam što sam danas ovde! Verovao sam ja mom prijatelju šeiku, ali da će biti ovako lepo...
Foto: Kurir TV

najveća vetrofarma na zapadnom balkanu

KURIR TV UŽIVO U KOVINU, OTVORENA VETROELEKTRANA ČIBUK 1 Vučić: Srećan sam što sam danas ovde! Verovao sam ja mom prijatelju šeiku, ali da će biti ovako lepo...

InfoBiz -

KOVIN - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u 12 časova svečanom otvaranju Vetroelektrane „Čibuk 1“ u Kovinu, najveće vetrofarme na Zapadnom Balkanu koja će čistom energijom snabdevati čak 113.000 domaćinstava.

1 / 24 Foto: Kurir Tv Printscreen

Posle svečanog otvaranja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju zvanicama rekao da je srećan što je danas ovde i da je izuzetno zadovoljan što ovo sve ovako lepo i dobro izgleda.

- Ja sam srećan što sam danas ovde! Verovao sam ja mom prijatelju šeiku, ali da će ovako biti ovako lepo... - rekao je Vučić dodajući da ti generatori izgledaju neverovatno i da su sada za razglednicu kao poseban deo pejzaža južnog Banata.

1 / 11 Foto: Kurir TV

On se zahvalio arapskim prijateljima i prijateljima sa Zapada i poželeo im da dugo budu u Srbiji i da dobro zarade, ali i da Srbija ima puno koristi od toga.

Vučić je u obraćanju novinarima rekao da je ponosan na projekat koji je započet pre šest godina i koji će doneti i veliki godišnji prihod Kovinu i kovinskoj opštini, te da zemljište na kojem se vetropark nalazi nije prodato već zakupljeno na 99 godina, te da je jasno da je ovde reč isključivo o proizvodnji struje i zaradi od nje.

Zvanicama se prvi obratio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je rekao da je reč o veličanstvenom projektu i vetrofarmi koja nije samo najveća u Srbiji već i na čitavom Zapadnom Balkanu, te da je reč o ostvarenju naših napora u očuvanju životne sredine i cilju Srbije da dostigne planirani procenat od 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.

foto: Kurir TV

Antić se zahvalio stranim kompanijama koje su prepoznale Srbiju kao destinaciju za ovakvu investiciju. Prisutnima se potom obratio i ministar za klimatske promene UAE koji je naglasio preku potrebu za čistom i obnovljivom energijom koja je postala imperativ, te naglasio da je ovo i velika prilika da se unapredi zdravlje, otvore nova radna mesta i obnovi životna sredina.

foto: Kurir TV

Ceremoniju svečanog otvaranja pratite uživo na KURIR TV.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track