ALEKSANDAR BOGIĆEVIĆ: Naše stručne službe besplatno pomažu poljoprivrednicima
Foto: Nemanja Nikolić

POMOĆNIK MINISTRA POLJOPRIVREDE ZA RURALNI RAZVOJ

ALEKSANDAR BOGIĆEVIĆ: Naše stručne službe besplatno pomažu poljoprivrednicima

InfoBiz -

Osnovni cilj Poljoprivredne stručne službe Srbije (PSS) jeste da potpuno besplatno edukuje, informiše i pruži svaku drugu pomoć poljoprivrednicima, od saveta šta i kako da seju do stručnih saveta na tribinama, ali i informacija o konkursima i subvencijama, objašnjava za Kurir Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj.

U 35 poljoprivrednih stručnih službi širom Srbije ima 280 licenciranih savetodavaca iz svake grane poljoprivrede, a pored savetodavne i stručne pomoći s poljoprivrednicima na terenu, PSS kontroliše i plodnost zemljišta, izdaje fito uverenje i još mnogo drugog.

- Krećete u proizvodnju, ulažete sredstva i hoćete pravu informaciju i savet, a sve to ćete u PSS dobiti besplatno. Kada mladi poljoprivrednik odluči da se bavi recimo voćarstvom, kod njega dolazi naš voćar iz PSS. Prvi korak je da se izvrši kontrola plodnosti zemljišta, da li je pogodno, savetnik ide sa vama od početka, preko sadnica, hemijske zaštite, pa do proizvoda. Imamo voćare, ratare, zaštitare, zastupljeni su baš svi stručnjaci - kaže Bogićević za Kurir.

On napominje da se ova oblast menja iz sata u sat, uvode se nove tehnologije i sorte, ali i pojavljuju nove bolesti, pa je zato stručan savet dobro došao čak i iskusnim poljoprivrednicima:

- Saradnja između PSS i lokalnih samouprava veoma je bitna. Nekada je s tim postojao problem, ali i to rešavamo. Dešava se da negde na lokalu nemaju kapacitet za to, ali onda su tu stručne službe zajedno sa upravama pravili tribine, pozivali ljude kako bi ih edukovali, u krajnjoj liniji da im pomažu s tehničkim stvarima, poput popunjavanja formulara za ostvarivanje subvencija, radnih zahteva. U lokalnim samoupravama gde postoje posebna odeljenja ili referenti na delu je zajednički rad, gde su PSS direktno na terenu s poljoprivrednicima.

Bogićević naglašava da je ove godine 30 odsto ljudi više posetilo njihove edukativne tribine, što je još jedan dokaz da se vera u PSS polako vraća.

- Dokazali smo da su potrebni i da svima olakšavaju rad. Ministar Branislav Nedimović se založio da PSS bude deo države i da poljoprivrednici mogu besplatno da ga koriste. Svake godine savetnici s terena daju sugestije koje su to primedbe i sugestije poljoprivrednika, a dosta njih zatim ubacimo u zakone i pravilnike. I ministar i ja smo stalno na terenu i razgovaramo s ljudima. Sada se dosta radi na tome da napravimo i još unapredimo programe koje su zaista potrebni poljoprivrednicima, a ne da se uvodi nešto što nikom u praksi nije potrebno - kaže Bogićević.

Kako da dobijete svog savetnika iz PSS

GREŠKE SE SKUPO PLAĆAJU

Ko god hoće da se bavi poljoprivredom, a ima registrovano gazdinstvo može da se obrati PSS i da ga mi potpuno besplatno vodimo kroz ceo proces naredne tri godine. Registracija privrednog gazdinstva može da se uradi za dan, onda se prijavljujete PSS, kažete čime želite da se bavite i dobijate svog licenciranog savetnika. Pozivam sve ljude, pa čak i one koje se razumeju u poljoprivredu i dugo rade u njoj, da se jave, uvek se treba konsultovati. Greške u poljoprivredi se, nažalost, plaćaju veoma skupo - kaže Bogićević.

Kurir.rs / Jelena Pronić

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track