OVA VOĆKA OPEVANA JE U MNOGIM PESMAMA, A SAD MOŽE DA DONESE I ZARADU: Dragan iz Niša je prva stabla zasadio iz hobija, a sad je cena na pijaci od 80 do 100 dinara za kg! I DO MILIONČETA PO HEKTARU
Foto: Youtube Printscreen

maline više nisu "in", Srbija druga u Evropi po uzgoju, odmah posle Španije

OVA VOĆKA OPEVANA JE U MNOGIM PESMAMA, A SAD MOŽE DA DONESE I ZARADU: Dragan iz Niša je prva stabla zasadio iz hobija, a sad je cena na pijaci od 80 do 100 dinara za kg! I DO MILIONČETA PO HEKTARU

InfoBiz -

Za hektar je potrebno krenuti sa minimum 5.000 evra kapitala, a taj uloženi novac će se kroz prinos i dugovečnost isplatiti. Mora da se čeka 5 godina, tek tada počinje da daje rod

BEOGRAD - Srbija je druga u Evropi po uzgoju dunja, odmah posle Španije, sa proizvodnjom većom od 10.000 tona godišnje, a od zasada ovog voća može prilično da se zaradi, kažu voćari.

Voćari navode i da se cena sadnice dunje kreće od 130 do 200 dinara kao i da je trenutna cena za kilogram oko 40 dinara na veliko, a jedno stablo daje 30 do 40 kilograma voća, pa je prihod od hektara trenutno gotovo milion dinara.

foto: Kurir/T.Ilić

Bez obzira da li dunje uzgajate kao hobi ili na veliko na plantaži isplati se jer ne zahteva veliki trud. Ono što je potrebno je dobra priprema zemljišta, ali i vreme, jer se prvi rod dobija posle pet godina, kažu voćari.

Agronom Marko Jović kaže da su ulaganja po hektaru za započinjanje proizvodnje oko 5.000 evra, koliko je potrebno za nabavku sadnica i pripremu zemljišta, koja je zapravo najskuplja.

foto: Youtube Printscreen

Voćari navode da se cena sadnice dunje kreće od 130 do 200 dinara, a na jednom hektaru može se zasaditi oko 820 stabala. Velika prednost dunja je dugovečnost, pošto plantaža može da živi i daje rod punih 100 godina, pa ovaj biznis može da se prenosi s generacije na generaciju.

Trenutna cena za kilogram dunja je oko 40 dinara na veliko, a jedno stablo daje 30 do 40 kilograma voća, pa je prihod od hektara trenutno gotovo milion dinara.

Cena dunja na pijacama i marketima je još veća, od 80 do 100 dinara, pa ko ima mogućnost prodaje na pijaci, može da zaradi još više.

Voćar iz Niša, Dragan Veljković, objašnjava da je u prvi mah zasadio 140 stabala iz hobija pre šest godina, ali kako je prošle godine imao dobar prinos, a uz to pripremio odličnu dunjevaču, džem i slatko, od kojih može još bolje da se zaradi, odlučio je da zasadi još 500 stabala, jer kako kaže, uzgoj ovog voća se isplati na duže staze.

foto: Youtube Printscreen

- Kada zasadite drvo, potrebno je pet godina da biste dobili rod, a svake godine taj rod je bolji. Dunja traži dobro zemljište, najbolje uspeva na rastresitim i dubokim zemljištima, ne podnosi vlagu, ali zato dobro podnosi sušu. Ove godine, kao i prošle, rodilo je dobro, a od samo jednog stabla dobija se oko 30 do 40 kilograma voća - kaže Veljković.

Prema njegovim rečima, otkupna cena treba da bude veća, što bi podstaklo voćare da ne zaborave dunju.

- Dobre su leskovačka i vranjanska sorta, a ima ih nekoliko. Dunja kao voće ima perspektivu i ako bi se voćari po oblastima udružili, imali bi bolje pozicije na tržištu. Prošle ili pretprošle godine cena od 35 dinara nije bila zadovoljavajuća, a cena ranijih godina od 45 do 50 dinara može se nazvati korektnom - kaže Veljković.

foto: Youtube Printscreen

Agronomi pak kažu da je veoma važno dobro pripremiti zemljište.

- Dunja zahteva dobro zemljište i to je otprilike ono na kome se sade jabuke i kruške. Dunje se mogu razmnožavati na više načina, bilo pomoću semena, nagrtanjem, kalemljenjem...Dobro je što su stabla dugovečna i rodna, kada od zasada prođe nekoliko godina, tek onda sledi zarada. Za hektar je potrebno krenuti sa minimum 5.000 evra kapitala, a taj uloženi novac će se kroz prinos i dugovečnost isplatiti - kaže Marko Jović.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track