MINISTAR LJAJIĆ: Nastavićemo da ulažemo u banjski turizam
Foto: Zorana Jevtić

važan resurs

MINISTAR LJAJIĆ: Nastavićemo da ulažemo u banjski turizam

InfoBiz -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je danas nove turističko-rekreativne sadržaje u okviru kompleksa Selters banje u Mladenovcu i poručio da će se nastaviti sa ulaganjima i investicijama u banjski turizam.

Ljajić je rekao da u okviru rasta turističkog prometa u zemlji, banjski turizam zauzima posebno mesto i da to pokazuje da država nije digla ruke od tako važnog resursa.

"Država i vlada će nastaviti sa ulaganjima i investicijama u banjski turizam, jer nisu iskorišćeni svi potencijali i resursi koje ta grana turizma ima", naglasio je ministar.

Dodao je da je resorno ministarstvo u poslednje četiri godine, sa poslovodstvom banje Selters, uložilo oko 123 miliona dinara, od čega je ministarstvo opredelilo 55 miliona za četiri različita projekta.

"Oni su na vreme završeni i nastavljamo sa daljim investicijama i ulganjima", rekao je Ljajić.

Dodao je da veruje da će dogodine biti izgrađen savremeni sportski kompleks sa više sadržaja, kao i da će biti završena rekreativna staza, te da će banja u Mladenovcu dobiti potpuno drugačiji izgled.

Kako kaže, zdravstveni turizam je u fokusu, i važno je da se prate svetski trendovi, jer se sa rehablitacijskog dela sve više fokus pomera na preventivu.

"Moramo se uklapati u te trendove, ali to ne znači da ćemo zanemariti medicinski aspekt gde takođe više treba da uradimo", rekao je ministar podsetivši da između 40.000 i 60.000 turista dolazi u Srbiju zbog medicinskih usluga, pre svega stomatoloških, a potom i ortopedskih i estetskih.

Banja, kaže, sve više postaje mesto gde se okupljaju mladi i zdravi ljudi zbog velnes i spa usluga, ali i rekreacije i da je zato važno da postoji adekvatan sadržaj.

Ljajić je naveo da je zato važno raditi više i na promociji banjskog turizma, a prednost banje Selters u Mladenovcu je i blizina Beogradu, što je veoma važno za inostrane turiste.

Direktorka Instituta za rehabilitaciju Selters Snežana Kostić ukazala je da je resorno ministarstvo finansijski pomoglo da se izgrade novi sadržaji - staza i teretana na otvorenom u sklopu kompleksa banje.

Ona je podsetila da u banji postoji i 200 postelja za komercijalne goste i usluge i da u tom pravcu žele dalje da idu.

"U tom pravcu dalje želimo da se razvijamo, osim medicinskih usluga koje pružamo, i u pravcu banjskog i zdravstvenog turizma, jer je to budućnost", kazala je Kostić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track