Najnovije vesti

ER SRBIJA KUPUJE SUHOJ:  Aviokompanije sklopile sporazum, Srbija i Rusija će formiranjti i centar za remont nove letelice
Foto: Printscreen/YuuTube/ Cargospotter

sergej prihotko potvrdio

ER SRBIJA KUPUJE SUHOJ: Aviokompanije sklopile sporazum, Srbija i Rusija će formiranjti i centar za remont nove letelice

Biznis

Srpska aviokompanija "Er Srbija" pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom "Suhoj" o kupovini aviona "Suhoj Superdžet 100", izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko.

 

Sergej Prihotko je, uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva, novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi, prenosi Tas.

 

Prihotko je istakao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.

 

Dodao je da je Rusija spremna i da učestvuje izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dve zemlje pripremaju sporazum.

 

- Sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije ne ugrožava EU.

 

 

Prihotko je izjavio da uspostavljanje zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije, o čemu će ugovor biti potpisan 25. oktobra u Moskvi, ne ugrožava interese Evropske unije.

 

- Sporazum o zoni slobodne trgovine između EAEU i Srbije ne ugrožava interese trećih strana, uključujući članice EU. Prema zvaničnim dokumentima EU, zemlje kandidati za članstvo mogu da imaju specijalne trgovinske odnose s drugim zemljama sve dok ne postanu članice EU, rekao je Prihotko.

 

Prihotko je naveo da je što se tiče odnosa Srbije sa EU, za Rusiju važno da njeno približavanje članstvu u EU neće dovesti do smanjenja rusko-srpske saradnje.

 

Članice EAEU su članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza - Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

 

EAEU takođe ima posebne ugovore o saradnji s Vijetnamom, Iranom i Kinom.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...