PRVA TERMOELEKTRANA - TOPLANA NA PRIRODNI GAS VAN RUSIJE: Početak rada objekta u Srbiji se očekuje 2020, a investicija je vredna 180 miliona evra
Foto: Printscreen/YouTube/Radio-televizija Vojvodine

u pančevu

PRVA TERMOELEKTRANA - TOPLANA NA PRIRODNI GAS VAN RUSIJE: Početak rada objekta u Srbiji se očekuje 2020, a investicija je vredna 180 miliona evra

InfoBiz -

Izgradnja prve termoelektrane - toplane (TE-TO) na prirodni gas u Srbiji teče po planu, kažu u "Gasprom energoholding Srbija" i dodaju da je do sada realizovano 71 odsto ove 180 miliona evra vredne investicije.

U toku su istraživanja i provera ekonomske opravdanosti nekoliko lokacija u Srbiji za izgradnju novih elektrana, što je u vezi sa planiranim puštanjem u rad gasovoda "Turski tok", rekao direktor ove kompanije u Srbiji Aleksandar Varnavski.

- Ti poslovi se obavljaju na osnovu memoranduma koji je Gasprom energoholding potpisao sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a čiji je cilj saradnja na razvoju energetike u Srbiji, objašnjava Varnavski.

Izgradnje prve ovakve kompanije van Rusije teče po planu, a početak komercijalnog rada može se očekivati u četvrtom kvartalu sledeće godine.

- Sada su na samom kraju svi građevinski radovi na objektu TE-TO, počela je da pristiže glavna oprema. Na terenu se nalaze dve montirane gasne turbine, generator gasne turbine, a monitaran je jedan deo utilizatora. Očekujemo da sva oprema stigne do kraja ove godine, rekao je Varnavski.

Kapacitet TE-TO, odnosno njena snaga, biće 196 megavata a elektrana će proizvoditi toplotnu energiju kojom će biti snabdevana NIS Rafinerija nafte u Pančevu.

Takođe, biće proizvođena i električna energija koja će se prodavati državi, odnosno na tržištu Srbije.

Glavni akcionar firme koja gradi TE-TO u Pančevu je Gasprom energoholding, inače najveća energetska kompanija u Rusiji i najveća na svetu po proizvodnji toplotne energije, rekao je Varnavski.

Početak izgradnje TE-TO bio je u martu ove godine, a izvođač radova je kineska kompanij Šangaj elektrik grup, treća po veličini u Kini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track