DEFICITARNO ZANIMANJE U SRBIJI: Zavarivači su veoma traženi
Foto: Kurir

Posao

DEFICITARNO ZANIMANJE U SRBIJI: Zavarivači su veoma traženi

InfoBiz -

O svom trošku i sa stručnim kadrom obučavaćemo nove i mlade polaznike, kaže za Kurir preduzetnik Goran Todić

Domaće i evropsko tržište potražuje zavarivače, zato hoću pomognem u obuci što više radnika iz Srbije. Ovo zanimanje je deficitarno, a posao se brzo dobija, uz solidnu zaradu.

Ovako za Kurir priča Goran Todić (34), vlasnik firme sa sedištem u Sloveniji, koji namerava da otvori besplatnu školu za zavarivače.

foto: Privatna Arhiva

Ovaj preduzetnik priseća se dana kada je i sam počinjao kao zavarivač. - Malo ko bi se opredelio sa ovaj inače izuzetno težak i zahtevan posao. Ipak, rešio sam da postanem zavarivač. Najpre sam pohađao kurs i nastavu u jednoj fabrici iz Železnika. Po završetku obuke, otišao sa sam da radim za njihovu ekspozituru u Sloveniju. Kasnije sam otišao u Nemačku, pa u skandinavske zemlje. Najviše sam radio i zarađivao na naftnim platformama i nuklearnim elektranama - priča za Kurir Todić i dodaje: - Stekao sam bogato iskustvo i upoznao mnogo ljudi. Osnovao sam firmu u Sloveniji i započeo s bratom Srđanom Jovanovićem biznis. Kako smo počeli da se razvijamo, danas naše kompanije zapošljavaju preko 100 radnika svih profila.

Goran kaže da potražuje mlade i odlučne ljude. - Uskoro otvaramo školu zavarivanja, gde ćemo o svom trošku sa stručnim kadrom obučavati nove polaznike, a učiće i nemački jezik. Cilj nam je, kao i do sada, da mlade ljude, naročito sa juga Srbije, gde sam i odrastao, dovedemo u našu firmu. Trenutno smo se fokusirali na Prokuplje.Ima dosta posla. Tražićemo i pomoć države - kaže naš sagovornik.

Zavarivanje puno izazova NAJOPASNIJI NUKLEARNI REAKTORI

Goran Todić kaže da ovaj posao nije lak, ali da je pun izazova. - Najteže je varenje kotlova, parovoda i plinovoda, u zavisnosti gde plin ide. Recimo, najzahtevnije je zavarivanje kotla na ogledalu. Najopasniji su radovi na nuklearnim reaktorima, ali i naftnim platformama, kada su remonti, jer u svakom trenutku može da dođe do eksplozije. Rizične su i male naftne platforme koje se ljuljaju, kako mi kažemo, kao dedin zub. Ujedno su i najplaćeniji poslovi u nuklearkama i na platformama - priča naš sagovornik.

Kurir.rs/R. N. Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track