EVO ŠTA SU TAKSISTI DANAS DOGOVORILI SA MINISTARSTVOM FINANSIJA: Da bi dobili subvencije od države moraće da dokažu da su radili legalno 2 godine
Foto: Ana Paunković

do kraja nedelje konačan dogovor

EVO ŠTA SU TAKSISTI DANAS DOGOVORILI SA MINISTARSTVOM FINANSIJA: Da bi dobili subvencije od države moraće da dokažu da su radili legalno 2 godine

InfoBiz -

Da bi dobili subvenciju za kupovinu vozila taksisti će morati da dokažu da su se legalno bavili ovim poslom najmanje dve godine, a subvencija će imati ograničen rok trajanja.

Ovo su neki od ključnih detalja koji su danas definisani u Ministarstvu finansija na razgovorima između predstavnika države i taksista.

Prema našim informacijama, na sastanku je bilo reči o uslovima za dobijanje i realizaciju subvencije i nije se pričalo o visini novčane pomoći koju bi država dala taksistima. O iznosu bi trebalo da bude reči do kraja ove nedelje na novim razgovorima između dve strane.

"Danas su definisani uslovi poput toga da se taksi prevoznik mora baviti ovom delatnošću najmanje dve godine, kao i da bi subvencija imala ograničen rok trajanja. Taksisti bi praktično uz pomoć državne subvencije mogli da kupe vozilo u naredne tri ili četiri godine. Taj rok je pomenut kao opcija, a precizno bi trebalo da bude definisan do kraja ove nedelje", kaže naš sagovornik dodajući da resorno ministarstvo radi na Uredbi.

U Ministarstvu finansija je bilo reči o još jednom važnom uslovu za dobijanje subvencije, odnosno o dugovanjima taksista. Kako je definisano, novac od države za kupovinu vozila biće moguće dobiti u slučaju da taksi prevoznik nema dugovanja prema državi, ali i u slučaju da je u postupku reprograma. U slučaju reprograma postojaće, međutim, dozvoljeni limit dugovanja. Iznos još nije preciziran.

Predstavnike Ministarstva finansija je interesovalo i koliko bi taksista bilo zainteresovano za subvenciju. Prema procenama reč je o 12.000 do 13.000 prevoznika na nivou cele Srbije od ukupno 17.400 taksi prevoznika u našoj zemlji. Ipak, konačnu reč će dati Poreska uprava nakon što utvrdi stanje sa dugovanjima taksista prema državi.

Podsetimo, svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, moraće da budu bele boje, a taksi prevoznici širom Srbije će imati pravo da sami odluče o modelu i ceni. Subvencije će biti u visini od po nekoliko hiljada evra, a tačan iznos trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje.

Osim vozila, država će taksistima finansirati i kupovinu taksimetara i fiskalnih štampača. Ovu opremu koja na tržištu vredi ukupno oko 160 evra, država će kupiti na tenderu, a potom i dodeliti taksistima.

Za razliku od subvencije automobila koju će država uplatiti prodavcu vozila, neophodnu opremu država će taksistima uručiti direktno bez naknade. Prethodno će za nabavku taksimetara i fiskalnih štampača resorna institucija raspisati tender.

Podsetimo, posle dvanaest dana blokade centra Beograda taksisti su pre dva dana okončali protest i to nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je nakon sastanka, rekao da će taksisti dobiti subvencije države, ali nije precizirao o kakavim subvencijama je reč. Tada je ocenio i da je država spremna da pomogne unapređenje kvaliteta taksi službi.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track