ČADEŽ: Duing biznis lista važna, ne i presudna za investitore
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

ČADEŽ: Duing biznis lista važna, ne i presudna za investitore

InfoBiz -

Napredak Srbije za četiri mesta na Duing biznis listi je važan pokazatelj za političke donosioce odluka u našoj zemlji kako bi imali uvid u kojim oblastima je birokratija smanjena, a gde je još potrebno olakšati administrativnu proceduru, međutim, ona nije osnovni indikator investitorima kada odlučuju gde da ulažu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, investitori kada odlučuju gde će uložiti svoj novac, ne oslanjaju se na Duing biznis listu, već gledaju širu ekonomsku situaciju u zemlji.

"Investitori gledaju da li u zemlji postoji ekonomska stabilnost, kakva je makroekonomska situacija, zatim, primer, kada zemlja emituje obveznicu na berzi za koju je potražnja šest puta veća nego što je veličina emisije, kao što je to kod Srbije bio slučaj, onda je to pokazatelj na koji se investitori oslanjaju", rekao je Čadež za Tanjug.

Ponavlja da investitor gleda različite parametre pre nego što odluči da uloži, a da je Duing biznis lista više namenjena vladama zemalja da, na primer, skrate vreme izdavanja građevinske dozvole, olakšaju način za pokretanje biznisa i slične administrativne procedure.

"Uvek je dobro kada napredujete na Duing biznis lista, ali ono što je važno istaći jeste da kada pogledate tu listu, iznad Srbije je Severna Makedonija, Slovenija i neke druge zemlje koje su privukle mnogo manje direktnih stranih investicija nego što je to uradila naša zemlja", ukazao je Čadež.

Podsetio je da je Srbija u poslednje tri godine dva puta proglašavana za zemlju koja je privukla najviše investicija u odnosu na veličinu svoje ekonomije i naglasio da je naša zemlja privukla više investicija nego sve zemlje u regionu zajedno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track