MINISTAR LJAJIĆ O SPORAZUMU SA EAEU: Država je svoj posao uradila, a lopta je sada u dvorištu kompanija
Foto: Zorana Jevtić

nova šansa za privredu

MINISTAR LJAJIĆ O SPORAZUMU SA EAEU: Država je svoj posao uradila, a lopta je sada u dvorištu kompanija

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je, kada se radi o potpisivanju sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), država svoj posao uradila, ali i da je sada "lopta u dvorištu kompanija".

"Država je svoj deo posla uradila. Imaju mogućnost da pod povlašćenim uslovima izvoze 99 posto robe na tržište od 183 miliona stanovnika. Samim tim su konkurentiniji, jer ne plaćaju carinu u odnosu na konukrenciju iz drugih zemalja", rekao je Ljajić za RTS.

Prema njegovim rečima, sada sledi uobičajena procedura ratifikacije tog sporazuma u Narodnoj skupštini i parlamentima država članica.

"Mi očekujemo da to bude što pre, jer mi ćemo kod nas to uraditi u najkraćem roku jer mi imamo najveći intres da sporazum počne što pre da se primenjuje", naveo je Ljajić.

Kako je dodao, najveći izvozni proizvod prošle godine su bile hula-hop čarape, za 129 miliona dolara je izvezeno samo na tržište Ruske Federacije, a da zatim slede jabuke sa 93 miliona dolara, automobilske gume sa 59 miliona, kao i lekovi i proizvodi od kartona i papira.

Ljajić je dodao da, s obzirom na to da postoji najveći broj roba na bescarinskom režimu, postoji šansa i za druge, samo što ona mora da se iskoristi.

"Ovaj sporazum ne znači apriori da ćemo sad sve što proizvedemo i izvoziti. Rusija je veoma zahtevno tržište. Postoje vrlo visoki standardi koji se zahtevaju, posebno kada je reč o hrani, o voću i povrću", naveo je Ljajić.

On podseća da je izvoz bio zabranjen za četiri klanice.

"Sada je jednoj odobren izvoz. Očekujemo vrlo brzo i da preostale tri dobiju dozvolu, jer su ispravile sve nepravilnosti. Traži se visok kvalitet, traže se standardi da bi roba uopšte mogla da dođe na to tržište", istakao je Ljajić.

Ministar je istakao da Rusija čini 92 ili 93 odsto spoljnotrgovinske razmene sa celom EEU.

"Da se ne lažemo, mi sve ovo radimo da bismo zadržali to tržište. Da bismo zadržali taj sporazum i taj uslovno rečeno privilegovan status, mi smo morali da uđemo unifikaciju tog sporazuma sa Evroazijskom unijom. Oni su 2015. doneli odluku da mora da se radi na unifikaciji svih sporazuma koje zemlje članice imaju sa trećim zemljama. Da nismo potpisali, onda ne bi bilo ni ruskog tržišta", rekao je Ljajić.

Kako kaže, Srbija je to morala da uradi zbog privrednika.

"Da podsetim, 743 naše kompanije izvoze na tržište Ruske Federacije,1.208 različitih proizvoda mi prodajemo na tržištu Rusije. Ko bi se toga odrekao. Možete to da uradite, ali pucate u vlastitu nogu. Mi smo pre svega hteli da zadržimo tržište, ali se otvaraju i dva nova tržišta - Jermenija i Kirgizija. Sada je na privredi da tu šansu iskoristi", rekao je Ljajić.

On je dodao i da Srbija ništa nije tajno radila.

"Nema nikakvih stvari koje bi bile za skrivanje. Čak postoji i odredba o otkaznom roku, da se sporazum otkazuje šest meseci pre nego što to želite da uradite. Znači, ako mi 1. septembra dve hiljade i neke godine uđemo u EU, onda 1. marta treba da otkažemo taj sporazum. Sve je definisano u sporazumu ako neko hoće da ga čita", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, spisak proizvoda koji može da se izvozi u EAEU je konačan.

"Ostaje živinsko meso kao želja, i penušavo vino. Šećer je bio na spisku želja, kao i automobili, ali nije se uspelo da se sve izdejstvuje. Ovo je u datim okolnostima maksimum. Svaka zemlja ima svoje interese. Za sir smo s Belorusijom potrošili dve sesije, ali smo na kraju došli do nekog kompromisa", rekao je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track