Najnovije vesti

100 MILIONA EVRA ZA 18 NOVIH VOZOVA: Evropska banka za obnovu i razvoj daje još jedan kredit kompaniji Srbija voz
Foto: Printscreen/Youtube

železničke mreže

100 MILIONA EVRA ZA 18 NOVIH VOZOVA: Evropska banka za obnovu i razvoj daje još jedan kredit kompaniji Srbija voz

Biznis

"Srbija voz" kupiće 18 novih vozova sa četiri vagona iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u vrednosti od 100 miliona evra.

U saopštenju EBRD navodi se da će novi vozovi pružiti udobne i pouzdane usluge regionalnog prevoza putnika na elektrifikovanim deonicama železničke mreže.

EBRD očekuje da će to, kako kažu, poboljšanje usluga "Srbija voza" podstaći nove putnike da više koriste železnički transport, što dugoročno može doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

- Drago nam je da smo jedan od ključnih partnera "Srbija voza" u ovom velikom procesu revitalizacije koji vodi ka udobnijem i sigurnijem putovanju za putnike u Srbiji, rekla je Susan Goranson, direktorka za infrastrukturu za region Evrope pri EBRD.

Navela je da će EBRD nastaviti da podržava Srbiju i u drugim značajnim projektima u sektoru transporta i infrastrukture.

Direktor "Srbija voza" Jugoslav Jović ocenio je da će ovaj projekat doprineti poboljšanju organizacije, kvaliteta i troškovne efikasnosti usluga prevoza putnika u regionalnom železničkom saobraćaju, i omogućiti bezbednije i udobnije putovanje za putnike.

EBRD podseća da je osim ulaganja u vozni park, ta finasijska institucija podržala "Srbiju voz" u proširenju i modernizaciji železničkog depoa za održavanje u Zemunu, kao i nastojanjima kompanije da unapredi svoje informacione sisteme, upravljanje energijom kao i sistem za prodaju karata.

Paralelno s tim, EBRD podržava kompaniju u poboljšanju organizacije i korporativnog upravljanja, što bi trebalo da doprinese povećanju efikasnosti i ukupnoj modernizaciji "Srbija voza".

U saopštenju se naglašava da je EBRD uložio više od pet milijardi evra u 250 projekata u zemlji.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...