MALI SA DIREKTORKOM SVETSKE BANKE ZA ZAPADNI BALKAN: Razgovarali o prioritetima za narednih 5 godina
Foto: Ministarstvo finansija Srbije

nova agenda rasta

MALI SA DIREKTORKOM SVETSKE BANKE ZA ZAPADNI BALKAN: Razgovarali o prioritetima za narednih 5 godina

InfoBiz -

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder, sa kojom je razgovarao o "Novoj agendi rasta" na kojoj trenutno radi Svetska banka, odnosno o prioritetima Srbije za narednih pet godina.

Naime, Svetska banka smatra da Srbija ima potencijala da dostigne još veći privredni rast, ako bi strateški, na pravi način, ulagala u određene sektore koje tome mogu da doprinesu.

Sagovornici su se saglasili da ohrabruje stopa rasta iz prošle godine, koja iznosi 4,4 odsto, kao i stopa rasta iz trećeg kvartala ove godine, koja prema fleš proceni Ministarstva finansija iznosi 4,7 odsto.

Prema rečima ministra, očekivanje je da rast za ovu godinu i nadmaši projektovanih 3,5 odsto.

Mali je rekao i da je za sledeću godinu projektovan realni rast BDP od 4 odsto.

Kada je reč o prirotetima za narednih pet godina, Mali je kazao da smatra da je najvažnije obrazovanje, kako bi Srbija u budućnosti imala obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu.

Kao drugi prioritet, ministar je definisao digitalizaciju i razvoj IT sektora.

Takođe, Mali i Van Gelder su kao prioritetnu oblast istakli razvoj tržišta kapitala. Ministar je dodao da kao što se region povezuje putevima, može i da se povezuje finansijskim tržištima.

Van Gelder je napomenula da Srbija u tome ima apsolutnu podršku Svetske banke, te da može da služi kao primer male zemlje u kojoj se razvija tržište kapitala.

Sagovornici su se saglasili da je jedan od glavnih prioriteta za narednu godinu, koji je definisan i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), povećavanje efikasnosti javnih preduzeća, te da tome treba da se pristupi na strateški način.

Svetska banka će u narednom periodu napraviti petogodišnji plan (2020-2024) kojim će biti definisani ciljevi i okvir kroz koji će Svetska banka pružiti podršku Srbiji u pomenutom periodu. Takođe, Svetska banka će objaviti i "Novu agendu rasta" za Srbiju kroz koju će ukazati na potencijalne izvore rasta po sektorima.

Mali je zahvalio na podršci koju Srbiji pruža Svetska banka, zajedno za Međunarodnom finansijskom korporacijom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track