PRVI DAN POSETE PREMIJERKE SRBIJE KINI: Brnabićeva se sastala sa predstavnicima Huaveja, Banke Kine i kompanije Hbis
Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE

zvanična poseta

PRVI DAN POSETE PREMIJERKE SRBIJE KINI: Brnabićeva se sastala sa predstavnicima Huaveja, Banke Kine i kompanije Hbis

InfoBiz -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se jutros i sa predstavnicima kineske kompanije Huavej, čime je započela višednevnu posetu Kini.

Brnabić je rano jutros po srednjeevropskom vremenu razgovarala sa potpredsednikom Huaveja i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

foto: PR TIM PREDSEDNIŠTVA VLADE SRBIJE

Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

foto: PR TIM PREDSEDNIŠTVA VLADE SRBIJE

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa "Telekomom" i sa srpskim MUP-om.

foto: PR TIM PREDSEDNIŠTVA VLADE SRBIJE

Sa premijerkom, sastanku su prisustvovali i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik PKS Marko Čadež. Na sastanku su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Sastanak sa rukovodstvom Banke Kine

Premijeka se jutros u Šangaju sastala sa rukovodstvom Banke Kine (Bank of China), koja posluje i u Srbiji. Brnabić je razgovarala sa predsedavajućim Banke Kine Liu Liangom i izvršnim direktorom i izvršnim potpredsednikom Lin Djindženom.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE

Premijerka je istakla da kroz saradnju sa Bankom Kine, Srbija ima priliku da privuče još kineskih investitora.

"Veliko mi je zadovoljstvo i drago mi je što imamo priliku da razgovaramo o tome koliko ste zadovoljni, šta ste do sada uradili i kakvi su vam dalji planovi", rekla je Brnabić na početku sastanka.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE

Banka Kine stigla je u Srbiju 2017. godine, kada je svečano otvorena u Beogradu, u prisustvu tadašnjeg državnog rukovodstva.

Predsednik Banke Kine Tian Guoli je tada rekao da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će "Bank of China", finansijskim uslugama koje pruža, dati svoj dalji doprinos kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

Razgovor sa predstavnicima Hbisa

Brnabićeva je razgovarala i sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, vlasnika smederevske Železare. Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong.

Na početku susreta Brnabić je još jednom zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno.

foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PR TIM PREDSEDNIKA VLADE SRBIJE

"Železara je odraz našeg čelicnog prijateljstva", istakla je Brnabić.

Sastanku sa premijerkom prisustvuju i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik PKS Marko Čadež.

Podsetimo, HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije. Krajem jula ove godine u smederevskoj Železari počela je gradnja novog ekološkog pogona - aglomeracije.

Najznačajniji susret u Šangaju premijerka Srbije danas će imati sa predsednikom Kine Si Djinpingom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track