Najnovije vesti

DODATNO SMO SMANJILI RIZIK ZEMLJE! Mali: Još jedan uspeh Srbije na međunarodnoj finansijskoj utakmici
Foto: Sonja Spasić

smanjen JAVNI DUG

DODATNO SMO SMANJILI RIZIK ZEMLJE! Mali: Još jedan uspeh Srbije na međunarodnoj finansijskoj utakmici

Biznis

Republika Srbija je na današnjem reotvaranju postojeće emisije evroobveznica, Srbija 2029, izdate 26. juna ove godine, na međunarodnom tržištu kapitala, prodala 550 miliona evra obveznica sa prinosom od 1,25 odsto, što je niže za čak 37 baznih poena u odnosu na inicijalnu stopu prinosa na obveznice koje su emitovane u junu ove godine.

 

- To je najniži prinos ikada ostvaren na obveznice Republike Srbije emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu.

 

- Bolja cena koju smo ostavrili pokazuje da smo dodatno smanjili rizik zemlje u roku od svega pet meseci. To je potvrda poverenja investitora u rezultate koje Vlada Republike Srbije ostavruje i još jedna potvrda ekonomskih reformi, istakao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da je javni dug Srbije u poslednjih nekoliko godina smanjen sa preko 70 odsto BDP na sadašnjih 51,9 odsto BDP.

 

Novoemitovane obveznice će biti konsolidovane i predstavljaće jednu seriju sa obveznicama koje je Republika Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu u junu ove godine. Kuponska stopa od 1,5% godišnje i datum dospeća 2029, ostaju isti, a nove obveznice će biti takođe listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu.

 

foto: Beta/Miloš Miškov

Nakon prezentacije ostvarenih rezultata Republike Srbije, danas, 5. novembra, pristupilo se prikupljanju ponuda za emisiju obveznica u vrednosti od 550 miliona evra. Ostvarena je tražnja od preko 1,7 milijardi evra, što je trostruko više od ponuđene vrednosti emisije, a od strane respektibilnih svetskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka uz veoma dobru geografsku disperziju.

 

Prikupljanje ponuda započeto je na nivou od 1,45 odsto.

 

Ministar Mali kaže da su uspešni rezultati koje Republika Srbija kontinuirano ostvaruje, zajedno sa povoljnim uslovima na međunarodnom finansijskom tržištu kapitala, rezultirali da se nove obveznice prodaju po istorijski najnižoj stopi prinosa od 1,25 odsto.

 

- Iz perspektive finansijskog tržišta, ovo je veliki rezultat za našu zemlju. Uspeli smo da se u ovoj godini dva puta pojavimo na međunarodnom finansijskom tržištu i potvrdimo najniže kamatne stope na državne hartije od vrednosti koje je Republika Srbija do sada izdala.

 

Nakon emisije obveznice u iznosu od jedne milijarde evra u junu mesecu ove godine kada je interes investitora takođe bio značajno veći od ponude, odlučili smo da još jednom iskoristimo veoma povoljne uslove na međunarodnom tržištu i proširimo obim emisije za dodatnih 550 miliona evra - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

 

 

On je dodao da će emitovanje ove obveznice, po istorijski najnižoj stopi prinosa od 1,25 odsto, doprineti daljoj fiskalnoj konsolidaciji kroz značajno smanjenje troškova kamata u budžetu Republike Srbije, poboljšanju valutne strukture i javnog duga.

 

Sredstvima nove emisije Srbija otplaćuje deo obveznice denominovane u dolarima, koja je emitovana 2013. godine po znatno višoj stopi, 4,875%, a koja dospeva u februaru 2020. godine. U postupku otkupa dolarskih obveznica, koji je trajao od 28. oktobra do 4. novembra 2019. godine, prijavljeno je 590 milona dolara, odnosno 73,7 odsto vrednosti obveznica u odnosu na nedospeli iznos od 800 miliona dolara i koje će biti otkupljene sredstvima nove emisije.

 

(Kurir.rs)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...