PREMIJERKA BRNABIĆ U ZEMLJI RIBE I PIRINČA: 200 km prešla vozom za samo 45 minuta, pa na poklon dobila porculansku figuricu koja donosi sreću! Obišla Alibabu i haj-tek park
Foto: AP

poseta predsednice vlade srbije kini

PREMIJERKA BRNABIĆ U ZEMLJI RIBE I PIRINČA: 200 km prešla vozom za samo 45 minuta, pa na poklon dobila porculansku figuricu koja donosi sreću! Obišla Alibabu i haj-tek park

InfoBiz -

HANGDŽOU - Premijerka Ana Brnabić nastavila je danas posetu Kini obilaskom Džeđang provincije, jedne od privredno najrazvijenijih oblasti, i posetom njenom sedištu, gradu Hangdžou.

Hangdžou je jedan od pilot gradova za razvoj 5G mreže, a premijerka Srbije je u tom gradu obišla neke od najvažnijih kineskih kompanija - Alibabu, Hikvision i haj tek park "Dream town".

Premijerka je, u pratnji ministara koji sa njom borave u Kini, posetila muzej Alibaba grupe, a na samom ulazu, na velikom video bimu, srpsku delegaciju je dočekala dobrodošlica ispisana na srpskom jeziku, na ćirilici.

Predsednicu srpske vlade dočekao je prvi čovek Alibabe Džang Jong, koji joj je bio vodič u muzeju, u kojem su predstavljene inovativna rešenja te kompanije, koja pokazuju zašto je Alibaba prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

Brnabić je Džangu poklonila tradicionalan srpski pojas koji su nosili muškarci uz nošnju, koji je vezan zlatnim koncem, a od njega je na poklon dobila figuru "Alibabe" od crvenog porcelana, koji, veruju domaćini, donosi sreću.

Očekuje skoro plaćanje preko Alipleja

Premijerka Srbije danas je u Hangdžou, u kineskoj provinciji Džedjang, gde je obišla kompaniju "Alibaba", izrazila nadu da će za nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko "Alipleja". Kako je preneto na vebsajtu Vlade Srbije, Brnabić je rekla da je reč o platformi za elektronsko plaćanje na internetu koja ima gotovo milijardu korisnika a kreirala ju je Alibaba grupa.

Premijerka je napomenula da razgovori o uvodjenju "Alipleja" koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, i u kojima učetvuje i jedna komercijalna banka, teku dobro i da očekuje da će se brzo završiti.Ona je rekla da je namera da se sa Alibabom i drugim kompanijama nastave razgovori o tome da oni otvore svoje razvojne centre u Srbiji i ukazala da je Srbija izmenama svog pravnog okvira i poreskog okruženja od januara najkonkurentnija zemlja u Evropi za ulaganje u istraživanje i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine, javlja Beta.

Brnabić je obišla i kompaniju Hikvision, u kojem je, između ostalog moglo da se vidi i softver za prepoznavanje lica - na osnovu skeniranog lica, softver prepoznaje pol, godine starosti i visinu jedne osobe.

Djedžang provincija nalazi se na srednjem istoku Kine i izlazi na Istočno kinesko more. Ima 57 miliona stanovnika i deseta je po veličini u Kini.

Smatra se jednom od najbogatijih kineskih provincija - četvrta je po svom BDP-u i peta po BDP-u po glavi stanovnika. Poznata je u Kini kao Zemlja ribe i pirinča.

Provincija sve više zasniva svoj razvoj upravo na digitalnoj ekonomiji, koju pokreću Alibaba i mnoštvo malih i srednjih kompanija.

Za razliku od Šangaja, koji se smatra bastionom državnog sektora, Djedžang provincija je druga u Kini po snazi privatnog preduzetništva. Digitalna ekonomija čini glavnu pokretačku snagu ekonomskih i ruštvenih reformi reform i učestvuje 41,5 odsto u regionalnom BDP-u.

Premijerka je, sa delegacijom, iz Šangaja u Hangdžou, stigla brzim vozom, koji je udaljenost od gotovo 200 kilometara prešao samo za oko 45 minuta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track