PREMIJERKA BRNABIĆ U KINI: Obišla štand Srbije na EXPO u Šangaju, pa ambasadorki Čen Bo kupila srpsku čokoladu sa tartufima! Posetila i najveću azijsku luku za kruzere
Foto: Twitter Printscreen

poseta

PREMIJERKA BRNABIĆ U KINI: Obišla štand Srbije na EXPO u Šangaju, pa ambasadorki Čen Bo kupila srpsku čokoladu sa tartufima! Posetila i najveću azijsku luku za kruzere

InfoBiz -

BAOŠAN - Premijerka Ana Brnabić posetila je danas luku u Baošanu, najveće pristanište za kruzere u Aziji.

Dužina pristaništa je 1.600 metara i može da primi četiri kruzera istovremeno.

U vreme premijerkinog obilaska, u pristaništu je bio usidren "Spectrum of the seas", kruzer koji prima 5.500 putnika, a sa posadom od oko 1.600 ljudi, ukupan kapacitet veći je od 7.000 osoba.

Izgradnja luke počela je 2008, a u rad je puštena 2011. godine. Kako su domaćini preneli gostima iz Srbije, luka beleži rast u poslovanju iz godine u godinu, sve više kruzera godišnje pristane u Baošan, a i broj turista je sve veći.

Ono što je u luci specifično je to što poseduje sistem zahvaljujući kojem kruzer kada se usidri, ne koristi više svoje gorivo, već se strujom snabdeva sa obale, iz velikog trafoa u luci, čime se štiti životna sredina.

Kada se kroči u luku, ona izgleda kao aerodromska zgrada - veliki prostor, na nekoliko spratova, sa terminalima, "duty free" šopom, ali za razliku od aerodroma, u ovu luku u Baošanu pristaju samo turisti, odnosno u njoj nema teretnih brodova. "Naš moto je da svi turisti budu srećni kada dođu kod nas", kažu u Baošanu. Tokom posete, domaćini su premijerki na poklon dali maketu kruzera "Spectrum of the seas", kao suvenir. "Spectrum of the seas" dug je oko 350 metara, a broji 2.137 kabina.

Premijerka posetila srpski štand

Deset kompanija iz Srbije predstavlja se kupcima iz Kine i celog sveta na ovogodišnjem Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju, a danas je srpski štand posetila i premijerka Ana Brnabić.

Na srpskom štandu je najviše prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom "Arome čiste prirode", među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Nikolić: Kineske investicije više nego ikad prisutne u Srbiji

Kineske investicije su danas, više nego ikada ranije, prisutne i uvek dobrodošle u Srbiji, a ukupna vrednost projekata koje Srbija trenutno realizuje u saradnji sa Kinom je oko 10 milijardi evra, poručio je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Nikolić je na forumu "70 godina kineskog razvoja i izgradnja zajednice čovečanstva sa zajedničkom budućnošću" u Šangaju rekao da se Srbija ponosi svojim prijateljstvom sa Kinom, da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja ni međusobnih sporova. "Smatram da su odnosi naših država primer partnerstva sa međusobnih uvažavanjem i razumevanjem", rekao je Nikolić.

Na sajmu su, između ostalog, predstavljena kvalitetna srpska vina, mlečni proizvodi, ali organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa, na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis "Made in Serbia". Premijerka je probala i čokoladu sa tartufima, a jednu je poklonila ambasadorki Kine Čen Bo, koja je zajedno sa njom i sprskim ministrima posetila sajam.

Takođe, imala je priliku da se uveri da srpske tortilje, u meksičkom ruhu, stižu i do kineskog tržišta, jer je jedna novosadska kompanija počela izvoz svog proizvoda u Kinu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da je kinesko tržište višestruko važno za Srbiju, ali da je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova, pre svega, obezbediti kvalitet, konkurentnost i kontinuiran plasman robe na tržište Kine.

On je naglasio da je Srbija značajno povećala robnu razmenu sa Kinom, u odnosu na prošlu godinu, pa je ona sada duplo veća - u prvih devet meseci plasirana je roba u vrednosti od 214 miliona dolara, dok smo cele prošle godine prodali robu za 92 miliona dolara.

"Ako se ovaj trend nastavi, približićemo se prvi put cifri između 250 i 300 miliona dolara. To je još malo i zato su ovi sajmovi važni. Ovo je prilika da približimo naše prozivode velikom, ali zahtevnom kineskom tržištu", rekao je Ljajić.

On je dodao da učešće na sličnim sajmovima približava Srbiju korak više ostvarenju cilja - konstantno povećanje robne razmene i smanjenje trgovinskog deficita, jer Srbija mnogo više uzozi iz Kine nego što u nju uvozi.

Kako je rekao, Srbija ima kvalitetne proizvode koje može da ponudi kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zbog osnovnog problema, kontinuiteta u isporukama robe, potrebno je da se obezbede velike količine, i zato se mora ići na specifične vrste kvalitetnih pirizvoda, koji nemaju konkurenciju na globalnom tržistu ili je ta konkurencija manja.

"Ovde smo videli neke od tih proizvoda koji imaju prilike da se prodaju na ovom tržištu i siguran sam da ćemo iz godine u godinu povećavati i asortiman robe koje prodajemo, ali i njihovu količinu, pa i kontinuitet", rekao je Ljajić.

Kao primer, naveo je proizvode od tartufa, koji, kako kaže, verovatno nemaju "prođu" u Srbiji, ali domaća lokalna kompanija koja se time bavi postaje i regionalni brend.

"Moramo konačno da budemo prepoznatljivi po nekom od prozivoda. Česi su vodilu kampanju i postali su poznati po pivu koje ovde izvoze. Italijani po vinu. Ovde je veliki broj naših vinarija i možda je to velika sasnsa, jer je u poslednjih godinu dana izvoz vina postigao veće cifre nego ranije", dodao je on.

Naveo je i da Srbija u Kinu izvozi bukovo drvo, koji je drugi izvozni proizvod, ali da bi bili profitabilnije da izvozimo gotov proizvod u odnosu na sirovinu.

"Zato moramo da se koncentrišemo na nekoliko porizvoda i da rebrendiramo proizvode koje izvozimo, da konačno budemo prepoznatljivi po nekom od njih, koji će onda otvoriti vrata i za sve druge robe", rekao je Ljajić.

Procene su da će oko pola miliona kupaca iz svih delova sveta posetiti Sajam, što predstavlja veliku šansu za sprske privrednike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track