SRBIJA SVETSKI REKORDER U PRIVLAČENJU STRANIH INVESTICIJA: Mali i Godfri o ekonomskim rezultatima u zemlji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

biznis

SRBIJA SVETSKI REKORDER U PRIVLAČENJU STRANIH INVESTICIJA: Mali i Godfri o ekonomskim rezultatima u zemlji

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem i obavestio ga da je Srbija završila važan proces fiskalne konsolidacije, da je privredni rast u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,7 odsto i da se očekuje da do kraja godine bude premašena projektovana stopa rasta od 3,5 odsto.

Ambasador Godfri je pohvalio ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, i dodao da je važno što je zemlja skinuta sa tzv "sive liste" FATF jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mali je takođe istakao da je Srbija uspešno emitovala obveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu, i to drugi put u ovoj godini, te da je dobila istorijski najnižu kamatnu stopu i na taj način ostvarila milionske uštede.

Mali je dodao i da dobre ekonomske rezultate potvrđuju i međunarodne finansijske institucije.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Američki ambasador je istakao da se nada da će američki investitori još više da ulažu u Srbiju, te je kao dobar primer naveo kompaniju Behtel, koja u okviru konzorcijuma gradi Moravski koridor.

Kako je rekao, to je signal za sve druge američke kompanije da mogu da ulažu u Srbiju.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mali je dodao da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra stranih direktnih investcija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On je istakao i da je časopis "Fajnenšl tajms" Srbiju proglasio za svetskog rekordera u privlačenju stranih investicija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mali i Godfri su izrazili očekivanje da će u budućnosti imati kvalitetnu saradnju.

1 / 6 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track