Najnovije vesti

SRBI SE ZBOG OVOG POSLA VRAĆAJU IZ INOSTRANSTVA: 7.000 evra je mesečna zarada, dobija se besplatan smeštaj i hrana, a kod nas nema dovoljno radnika
Foto: Profimedia

može im biti preporuka za poslove u budućnosti

SRBI SE ZBOG OVOG POSLA VRAĆAJU IZ INOSTRANSTVA: 7.000 evra je mesečna zarada, dobija se besplatan smeštaj i hrana, a kod nas nema dovoljno radnika

Biznis

U Srbiji se može zaraditi više nego u nekim zemljama Evrope, što potvrđuje primer zavarivača angažovanih na izgradnji gasovoda “Turski tok” kroz našu zemlju, koji mesečno zarade od 4.000 do čak 7.000 evra.

Radi se o zavarivačima posebno obučenim za specijalne varove koji idu na radiografsko ispitivanje, dok su plate u ostalih zavarivača angažovanih na "Turskom toku" od 2.500 do 3.000 hiljade evra, što je u rangu plata u drugim evropskim zemljama, pišu Novosti.

Ovako velika plata za specijalno obučene zavarivače uspela je donekle da ublaži problem deficitarnosti ovog zanimanja koji je pretio da uspori izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju duge 403 kilometra, jer varove na 50.000 tona cevi obavljaju i ljudi koji su do skoro bili na gradilištima u inostranstvu.

Razlog za njihov povratak krije se u činjenici što je "Gastrans", kompanija koja gradi gasovod, variocima koji imaju licence za ovakve specifične poslove i poznaju visoku tehnologiju varenja koja se primenjuje na ovom objektu, ponudio značajno bolje uslove nego što su imali u zemljama EU.

Tako posebno obučeni zavarivači sa iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, pored plate do 7.000 evra mesečno, imaju i besplatan smeštaj i hranu. Sve to, kao i značaj učešća na jednom ovakvom projektu, koji im može biti preporuka za poslove u budućnosti, bio je motiv da se nekoliko desetina srpskih radnika, koji su radili u zemljama Evrope, vrate u Srbiju.

Jedan od njih je i Jovan N, zavarivač koji je zanat pekao u Srbiji, a potom nastavio put Evrope. Njemu je plata na radovima u Holandiji i Danskoj bila oko 5.500 evra, a kada je saznao za ovu priliku, kao i veliku platu rešio je da se vrati u Srbiju.

(Kurir.rs/Novosti/ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...