Najnovije vesti

JORGOVANKA NE ODUSTAJE OD VUČIĆEVOG SAVETA: Kupila 9 tona zlata! Evo koliko Srbija sada ima
Foto: Dado Đilas, Aleksandar Jovanović

10 procenata neto deviznih rezervi zemlje

JORGOVANKA NE ODUSTAJE OD VUČIĆEVOG SAVETA: Kupila 9 tona zlata! Evo koliko Srbija sada ima

Biznis

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je danas da Srbija ima 30,4 tone zlata i da ono čini oko 10 procenata neto deviznih rezervi zemlje.

Tabaković je, na konferenciji za novinare u NBS, precizirala da protivvrednost tih 30,4 tone zlata iznosi 1,23 milijarde evra, podsetivši da su neto devizne rezerve danas na nivou od 12 milijardi evra.

Prema njenim rečima, od ukupne količine zlata 21 tona je u proteklom periodu kupljena od Rudnika Bor po važećim berzanskim cenama, a devet tona u inostranstvu.

Guverner je dodala da je reč o zlatu visoke finoće, koja u proseku iznosi 99,1 procenat. Tabaković izjavila je danas da je centralna banka u oktobru kupila devet tona zlata, prvi put na međunarodnom tržištu.

"Srbija može da se pohvali divezifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom", kazala je Tabaković na predstavljaju mesečnog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da su bruto devizne rezerve NBS premašila 14 milijardi evra.

Kupljeno zlato se, kako je rekla, drži na sigurnom mestu, u švajcarskoj centraloj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u medjunarodnom okruženju.

"Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,5 odsto, a moguće je da će rast biti i veći", rekla je Tabaković.

Dodala je da je inflacija u Srbiji i dalje niska i stabilna i da su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...