TRAMP IPAK NE ZABRANJUJE E-CIGARETE: Iako je najavio zabranu, američki predsednik je tu odluku očigledno promenio
Foto: AP

TRAMP IPAK NE ZABRANJUJE E-CIGARETE: Iako je najavio zabranu, američki predsednik je tu odluku očigledno promenio

InfoBiz -

.Kada se ispostavilo da je kriza sa elektronskim cigaretama zapravo prouzrokovana ilegalnim modifikovanjem kapsula sa tečnošću za elektronske cigarete, predsednik se okrenuo drugim žarištima, a ovom temom je nastavila da se bavi Američka agencija za hranu i lekove (FDA), kao glavno regulatorno telo za sve duvanske proizvode i njihove alternative.

Ova agencija, kako bi regulisala situaciju na tržištu uvodi novo pravilo – iako su već komercijalizovane, sve elektronske cigarete moraju proći „predtržišnu analizu“ do maja 2020. godine, ukoliko žele da ostanu na američkom tržištu.

Filip Moris je jedina kompanija koja nije čekala na ovo upozorenje, već je još pre dve godine proaktivno podnela FDA-u sve naučne dokaze kojim raspolaže, kako bi za IQOS, svoj elektronski uređaj koji greje duvan, dobili zvanično odobrenje pre nego što se pojavi u američkim prodavnicama.

foto: Privatna Arhiva

„Na osnovu stroge analize naučnih dokaza, agencija je odlučila da je komercijalizacija ovog proizvoda na američkom tržištu u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, a jedan od ključnih razloga za to je što ovaj proizvod proizvodi manje, ili niži nivo nekih toksina od cigareta koje sagorevaju duvan“, zvanično je obrazložio FDA svoju odluku u vezi sa IQOS-om, na koju se čekalo dugo, ali o kojoj sada maštaju mnogi proizvođači elektronskih cigareta, koji nisu imali ili strpljnja za procedure ili dovoljno naučnih dokaza pre nego što su izašli na tržište.

Iako se ne radi o istoj kategoriji proizvoda, jer IQOS greje duvan, a elektronske cigarete koriste tečnost koja sadrži nikotin, obe kategorije, pod uslovom da počivaju na sveobuhvatnim naučnim analizama, proizvedene su po strogim bezbednosnim i kvalitativnim standardima i komercijalizovane na odgovoran način, predstavljaju bolju opciju od nastavka pušenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track