AMBASADORKA ČEN BO: Uverena sam da će otvaranje fabrike doprineti ekonomskom prosperitetu Kragujevca
Foto: Tanjug

svečanost

AMBASADORKA ČEN BO: Uverena sam da će otvaranje fabrike doprineti ekonomskom prosperitetu Kragujevca

InfoBiz -

Kragujevac je srpski grad poznat po automobilskoj industriji, po Zastavi, i kineska kompanija Yanfeng našla je pravo mesto za sebe u Srbiji, poručila je ambasadorka Kine Čen Bo, na svečanosti otvaranja te fabrike u Šumadiji.

Ona je istakla da kompanija planira da u naredne četiri godine otvori više od 700 radnih mesta i da do 2023. godine vrednost proizvodnje bude 76 miliona evra.

"Uverena sam da će otvaranje fabrike koristiti razvoju kompanije u Evropi, kao i ekonomskom prosperitetu Kragujevca", rekla je Čen.

Ambasadorka je navela da kompaniji nije bilo potrebno mnogo vremena od osnivanja od pokretanja proizvodnje, te zahvalila Vladi Srbije, predsedniku i Gradu Kragujevcu za svu pomoć i podršku.

Istakla je da se, zahvaljujući kineskom predsedniku Si Đinpingu i srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, a oslanjajući se na inicijativu "Pojas i put", odnosi Srbije i Kine brzo razvijaju i saradnja daje sve više rezultata, te je sve više kineskih kompanija spremno da bira Srbiju kao glavnu destinaciju za svoje investicije u Evropi.

Izvršni direktor kompanije Yanfeng Stiv Mesaroš ocenio je da ta fabrika najmodernija za proivodnju premijum enterijera za automobilsku industriju.

Yanfeng znači "Iskusan pionir", rekao je Mesaroš i dodao da je menadžment te kineske kompanije koja posluje u 20 zemalja izabrala Srbiju zato što postoji trend kretanja autoindustrije i premijum proizvođača na istok.

"Kragujevac i naša nova fabrika geografski je dobro pozicionirana za saradnju sa klijentima i u zapadnoj i istočnoj Evropi", poručio je Mesaroš i dodao da zaposleni mogu da budu ponosni na fabriku, čije su otvaranje pomogli vlada, RAS i Grad Kragujevac.

"Sviđa nam se vaš graad, koji je savršeno mesto za dolazak i ostalih kompanija. Tu je Univerzitet i obučena i obrazovana radna snaga", rekao je Mesaroš.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić istakao je da je Yanfeng prva velika kineska kompanija u tom gradu, koja će u narednim godinama zaposliti 800 radnika, pa će 800 porodica dobiti još jednu platu, što će im unaprediti kvalitet života.

"Hvala što ste prepoznali potencijal Kragujevca. Niste pogrešili", poručio je Nikolić kineskim partnerima.

On je ukazao da razvijena privreda omogućava da se unapređuje kvalitet života građana.

Naveo je da je slom srpske privrede uzrokovan krizom 90-ih godina i zatim nesrećnom privatizacijom dovela do toga da dolina Lepenice dobije epitet "dolina gladi".

"Proces uzdizanja Kragujevca, koji je krenuo pre pet godina sada je nezaustavljiv", podvukao je Nikolić i dodao da je razvoj industrije pratio razvoj grada, odnosno da je sa svakim novim projektom Kragujevac uvećavao broj stanovnika.

Takođe, naveo je da je fabrika izgrađena za manje od 10 meseci.

Menadžer fabrike u Kragujevcu Milan Radović istakao je da ideja o otvaranju fabrike u Srbiji prati strategiju kompanije pre dve godine o širenju poslovanja, i o nameri kompanije da zadrži lidersku poziciju u ovoj oblasti.

Kako je rekao, do 2023. godine biće zaposleno 800 radnika, kao i da će se fabrika razvijati postepeno, te da sada postoji jedna proizvodna linija, dok je druga u pripremi.

Zahvalio je na podršci vladi i gradu i istakao zadovoljstvo što će fabrika poslovati u Slobodnoj zoni Šumadija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track