VLADI SRBIJE 1,2 MILIONA EVRA OD NORVEŠKE: Potpisan memorandum u oblasti jačanja informacione bezbednosti (FOTO)
Foto: Tanjug/Milica Nikolić

sastanak

VLADI SRBIJE 1,2 MILIONA EVRA OD NORVEŠKE: Potpisan memorandum u oblasti jačanja informacione bezbednosti (FOTO)

InfoBiz -

Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS, RATEL-a i Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti jačanja informacione bezbednosti Republike Srbije.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju pruža okvir za saradnju između Kraljevine Norveške, Ministasrtva, RATEL i UNOPS u oblasti jačanja informacione bezbednosti Republike Srbije kroz projekat "Norveška za vas - Srbija", koji je vredan 6,18 miliona evra i usmeren na podršku 91 lokalnoj samoupravi.

Projekat je usmeren ka podršci i lakšem zapošljavanju ranjivih grupa i socijalnoj inkluziji u nerazvijenim opštinama i nastoji da unapredi lokalnu infrastrukturu, pruži podršku procesu integracija Srbije u EU i ojača informacionu bezbednost Srbije, rečeno je tom prilikom.

Kraljevina Norveška podržava Vladu Republike Srbije u oblasti informacione bezbednosti sa 1,2 miliona evra za podršku strateškom i regulativnom okviru i nabavku opreme za sajber vežbe, i te aktivnosti će trajati do septembra 2021. godine.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić zahvalila je predstavnicma Kraljevine Norveške i UNOPS-a na podršci u okviru ovog projekta.

U skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti u RATEL-u je uspostavljen Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u sistemima informaciono-komunikacionih tehnologija, nadležan da sprovodi koordinaciju, prevenciju i zaštitu od bezbednosnih rizika u IKT sistemima.

Kako je rekla, Nacionalni centar će zahvaljujući projektu dobiti platformu koja će dodatno unaprediti kapacitete i tehničke mogućnosti tog tela.

Ministarstvo je, kako je kazala Matić, što se tiče zakonodavnog okvira učinilo dosta i postavilo čvrste temelje.

Podsetila je da je 2016. godine donet Zakon o informacionoj bezbednosti, a nakon toga na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, doneta je Strategija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine.

Usvojene mere odnose se na bezbednost IKT sistema, informacionu bezbednost gradana, borbu protiv visokotehnološkog kriminala i informacionu bezbednost Republike Srbije.

I dalje je potreban razvoj kapaciteta, pre svega centra pri RATEL-u ali i ostalih institucija koje se bave informacionom bezbednošću, navela je Matić.

foto: Tanjug/Milica Nikolić

Istakla je da nema efikasne i produktivne digitalizacije ukoliko sistemi i informacije nisu zaštićeni, kontinuirano i dosledno unapreduje i zakonski okvir i konkretne mere zaštite kritične infrastrukture .

Uspostavljanje saradnje sa UNOPS-om na ovom planu svakako ce doprineti dodatnom unapredenju naše regulative u medunarodnim okvirima, navela je Matić.

Direktor RATEL-a Vladica Tintor rekao je da su predstavnici te agencije ove godine bili veoma aktivni na polju informacione bezbednosti i da su organizovali obuke, teorijske i praktične kako za medije, tako i privredne subjekte, i lokalne samouprave.

Kroz te obuke prošlo je oko 250 učesnika na teritoriji cele zemlje.

Zadovoljni smo što ćemo kroz ovaj proejkat unaprediti kapacitete nacionalnog centra, rekao je Tintor.

Šsefica kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS Mikela Telatin istkla je da je cilj projekta da se RATEL-u, kao i resornom ministarstvu pruži pomoć da unaprede strategije i propise na polju informacione bezbednosti i nabavi hardver, softver i neophodne licence.

UNOPS je kaže, posvećen tome da bude pouzdan partner Vladi Srbije.

U ime Ministarstva spoljnih poslova Norveške, zamenica ambasadora Jane Knutrud rekla je da je Kraljevina Norveške posvećena stabilnosti i drustveno ekonomskom razvoju Srbije i tome da kroz ovakve projekte doprinesu jačanju informacione bezbednosti u Srbiji.

"Izražavamo posvećenost podršci razvojnim kapacitetima vlade, digitalizaciji i procesu pristupanja EU Srbije jer će joj to pomoći da uskladi propise sa standardima EU", rekla je ona.

foto: Tanjug/Milica Nikolić

Projekat predviđa podršku strateškom i regulativnom okviru u oblasti informacione bezbednosti u saradnji sa Ministarstvom trgovine i izradu preporuka za oblast kritične informacione infrastrukture u Srbiji.

Takođe obuhvata i nabavku i postavljanje platforme za sprovođenje vežbi iz informacione (sajber) bezbednosti u RATEL-u.

Ministarstvo za evropske integracije Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške potpisali su Memorandum o razumevanju u vezi sa bilateralnom saradnjom na projektima u januaru prošle godine.

UNOPS i Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške potpisali su Sporazum u avgustu 2018. u vezi sa projektom "Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana, Norveška za vas - Srbija", koji između ostalog uključuje i jačanje informacione bezbednosti u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track