Početkom septembra 2019. godine održana je konferencija „Investirajte u Vojvodini“
Foto: Promo/R. Hadžić

Početkom septembra 2019. godine održana je konferencija „Investirajte u Vojvodini“

InfoBiz -

U organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i kompanije „Color Media Communications“, a uz medijsku podršku magazina „Diplomacy&Commerce“, početkom septembra 2019. godine održana je konferencija „Investirajte u Vojvodini“ (Invest in Vojvodina), u PKV, gde je jedan od panela bio panel pod nazivom „Regionalna međukomorska saradnja: nova šansa za rast“. U njemu su učestvovali Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine (Srbija), Branko Azeski, predsednik Privredne komore Makedonije (Severna Makedonija), Borko Đurić, predsednik Privredne komore Republike Srpske (Republika Srpska), Kostas Georgakos, predsednik Grčko – Srpske privredne komore (Grčka) i Pal Nemeši, predsednik Privredne komore županije Čongrad (Mađarska), a njime je moderirao šef kabineta predsednika PKV Milan Stojanov.

foto: Promo/R. Hadžić

Predsednik Vučurević istakao je da PKV sarađuje sa privrednim komorama i drugim relevantnim institucijama u preko 30 zemalja sveta, ali da su najznačajniji partneri PKV svakako u regionu. On je naglasio da je Republika Srbija lider u regionu što se tiče direktnih stranih investicija, a AP Vojvodina zauzima značajno mesto u tom segmentu.

foto: Promo/R. Hadžić

Predsednik Azeski je, iznoseći iskustva Privredne komore Makedonije, rekao da su investitori po pravilu nosioci privrednog rasta i pokretači inovativnih procesa u privredi. Predsednik Đurić je u svom izlaganju potencirao izuzetnu povezanost dva regiona u svim segmentima, a osvrnuo se na administrativne prepreke i necarinske barijere koje usporavaju protok roba i kapitala, a na koje privredne komore ukazuju gotovo svakodnevno. Georgakos je potencirao neiskorišćene mogućnosti privredne saradnje naših zemalja i regiona, naročito u oblasti direktnih investicija i zajedničkom izlasku naših kompanija na treća tržišta.

foto: Promo/R. Hadžić

Predsednik Nemeši se osvrnuo na dugogodišnju izuzetnu saradnju Privredne komore županije Čongrad i PKV, koja je rezultirala nizom poslovnih foruma i privrednih susreta, kao i učešćem u zajedničkim projektima. Najavio je i dva značajna projekta Vlade Republike Mađarske: Jačanje privrednih kapaciteta u „trouglu“ Segedin – Temišvar – Novi Sad, kao i direktne podsticaje mađarskim investitorima koji planiraju da ostvare svoje investicije na teritoriji AP Vojvodine.

Svi učesnici panela su se složili da su privredne komore regiona jedan od ključnih faktora u kreiranju investicionog ambijenta. Zaključak je i da su ekonomski potencijali celog regiona veliki, ali da je rast usporen nizom barijera na koje se mora konstantno uticati.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track