ČADEŽ PORUČIO: Bolji odnos Beograda i Prištine pomogao bi ekonomskom razvoju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"NE MOŽEMO DA IGNORIŠEMO JEDNI DRUGE"

ČADEŽ PORUČIO: Bolji odnos Beograda i Prištine pomogao bi ekonomskom razvoju

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da bi sledeću godinu trebalo da obeleži rešavanje problema u dijalogu Beograda i Prištine, koji predstavljaju prepreku za razvoj ekonomije Srbije i regiona.

"Ne možemo da ignorišemo jedni druge, već ako želimo da imamo održive ekonomije, onda nema alternative", rekao je on na konferenciji "Svet u 2020." i istakao da se mora graditi novi odnos izmedju Beograda i Prištine.

Naglasio je i da sporazum Srbije, Albanije i Severne Makedonije o slobodnom kretanju robe, usluga, ljudi i kapitala već daje rezultate.

"Privreda je tražila da se za početak otvore granični prelazi 24 sata. Za sada su otvoreni prelazi Preševo i Horgoš, gde sve službe sada rade bez prestanka, što je veoma značajno za sve privrednike", kazao je Čadež.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik PKS je kazao da se mora sagledati šta zamrznuti konflikt može da znači za sve u regionu i istakao da se mora graditi poverenje.

Govoreći o privrednim rezultatima Srbije u ovoj godini, podsetio je da je 60 odsto svih investicija u Jugoistočnoj Evropi ove godine došlo u Srbiju, što je doprinelo da se održi rast na nivou koji je predvidjen za 2019. godinu.

Čadež je precizirao i da je od ukupnih investicija, koje se očekuju u narednom periodu, skoro 35 odsto projekata nemačkih ulagača, koji u Srbiji već zapošljavaju 60.000 ljudi.

Dodao je i da su američke kompanije sve aktivnije u Srbiji, a predstoji otvaranje velikog evropskog kampusa tehnološke kompanije NCR.

Predsednik PKS je naglasio i da su ostvareni rezultati u 2019. mnogo bolji nego što su bili na početku godine.

"Makroekonomska stabilnost se ne dovodi u pitanje, monetarna politika je dobra, kreditni rejting je bolji nego što je bio na početku godine i prema oceni kreditne agencije FIČ iznosi BB plus, što je samo stepen od investicionog nivoa. Infrastruktura je poboljšana, nezaposlenost smanjena, otvoreno je ukupno 18 poglavlja u pregovorima sa EU", kazao je Čadež.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ipak, istakao je da su za održivi rast i dalje neophodne investicije, povećanje izvoza, ali i korišćenje novih tehnologija, odnosno digitalizacija, kao i ulaganje u ljude.

Predsednik UO Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Novaković kazao je da su istraživanja NALED-a pokazala da 55 odsto privrednika smatra da su uslovi poslovanja u Srbiji loši.

Članovi NALED-a smatraju, dodao je, da bi država dalje trebalo da radi na predvidivosti poreske politike i naplati neporeskih nameta, kako bi se poslovno okruženje ocenilo kao zadovoljavajuće.

Dodao je da bi bilo potrebno raditi i na pojednostavljivanju administrativnih procedura, vladavina prava, suzbijanju korupcije i smanjivanju uplitanja države u privredne tokove, odnosno reformi javnih preduzeća.

Novaković je naveo da bi, prema mišljenju članova NALED-a, Vlada Srbije u narednoj godini trebalo da radi i na daljem suzbijanju sive ekonomije, razvoju eUprave, rešavanje pitanja imovine, reformi zdravstva i zaštiti životne sredine.

Član UO Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Vladimir Čupić naveo je da su članice tog udruženja ocenile da je poslovna klima pogoršana, pre svega zbog niza reformi koje se dugo najavljuju, ali se ne sprovode.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"U narednom periodu se ne očekuje poboljšanje poslovne klime", kazao je on.

Istakao je da je za članove AmChem ključno unapredjenje pravosuđa, što je kao apsolutni prioritet označilo 76 odsto ispitanika.

Na drugom mestu je smanjenje korupcije, potom predvidivost poreskog sistema i ukupnih nameta.

Dodao je i da je jedna od važnih stavki unapređenje, odnosno liberalizacija propisa koji regulišu devizno poslovanje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track