EBRD i EU, kroz GEFF projekat, podržavaju ulaganja u zelene tehnologije u stambenom sektoru  Srbije
Foto: Promo

EBRD i EU, kroz GEFF projekat, podržavaju ulaganja u zelene tehnologije u stambenom sektoru Srbije

InfoBiz -

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) podržale su u posledne dve godine ulaganja u vrednosti više od 15 milion EUR u zelene tehnologije u blizu 3.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu kroz Program finansiranja zelene ekonomije Zapadnog Balkana (WG GEFF). Kada je reč o Srbiji, podržana su ulaganja u vrednosti blizu 2 miliona EUR, te je gotovo 600 porodica iz Srbije poboljšalo energetsku efikasnost i umanjilo iznos računa za energiju investiranjem u zelene tehnologije. Građani Srbije najčešće se odlučuju da investiraju u izolaciju zidova, prozore i peći na biomasu.

GEFF projekat ima za cilj da pomogne domaćinstvima da kroz investiranje u energetski efikasne tehnologije, kao što su izolacija zidova, moderni prozori i vrata, sistemi za grejanje/hlađenje i sistemi za izolaciju, uštede novac kroz niže račune za energiju i osiguraju udobnije stanovanje tokom cele godine. Primenom zelenih tehnologija svako domaćinstvo, takođe, može značajno da doprinese smanjenju nivoa zagađenja vazduha.

foto: Promo

Kako bi vlasnici stambenih objekata na jednom mestu imali pristup energetski efikasnim tehnologijama, u sklopu GEFF-a je razvijen Tehnološki selektor, online katalog sa 13 kategorija odobrenih energetski efikasnih proizvoda od strane EBRD-a. Trenutno se na Tehnološkom selektoru može naći oko 5.000 energetski efikasnih proizvoda od gotovo 20.000 različitih proizvođača i prodavaca sa područja Zapadnog Balkana, koje svi zainteresovani kupci mogu nabaviti i ostvariti pravo na EU finansijski podsticaj u iznosu do 20% od vrednosti iznosa kredita za energetski efiksane tehnologije putem partnerskih finansijskih institucija: UniCredit banka i Erste banka.

Klimatske promene i zagađenost vazduha svakodnevno deluju na naše zdravlje i kvalitet život. U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u Srbiji, kao i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

WB GEFF program se realizuje zahvaljujući podršci Evropske unije (EU), Saveznog ministarstva finansija republike Austrije (BMF) i Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track