Suplementi uveli revoluciju u ishranu
Foto: Promo

Suplementi uveli revoluciju u ishranu

InfoBiz -

Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i sve popularniji dodaci ishrani, najbolja su garancija zdravog načina života

Danas se, više nego ikad, propagira zdrav život.

Podizanje svesti o zdravom načinu života, mora biti praćeno usvajanjem zdravih nutritivnih navika. Uravnotežena i raznovrsna ishrana, dovoljna količina sna, redovna fizička aktivnost, kao i potreban unos minerala i vitamina, neki su od osnovnih postulata zdravog životnog stila.

Voditi računa o fizičkom izgledu mnogo je više od potrebe da se lepo izgleda, jer zdrav način života podrazumeva, pre svega, uravnoteženu ishranu. To znači da je potrebno ravnomerno unostiti povrće, voće, žitarice celog zrna, mlečne proizvode, proteine, a upravo je izbalansirana ishrana u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, najbolji način kontrole telesne težine. Fizička aktivnost neophodna je svim kategorijama stanovništva. Preporuka stručnjaka za odrasle osobe je minimalno 150 minuta umerene aerobne aktivnosti nedeljno, dok bi deca i mladi svakoga dana trebalo da su najmanje 60 minuta aktivni. Fizička aktivnost starijih osoba posebno je važna jer doprinosi očuvanju mobilnosti, boljem mentalnom zdravlju i raspoloženju.

foto: Shutterstock

Važnost vitamina i minerala

SAD su kolevka dodataka ishrani. Kada je američki Kongres davne 1994. definisao dijetetske suplemente posebnim aktom kao proizvode koji su namenjeni dopuni ishrane, ali nisu zamena za pravilnu ishranu, koji sadrže jedan ili više sastojaka (kao što su vitamini, biljni sastojci, amino kiseline...), ovi dodaci ishrani počeli su da se pojavljuju na tržištu. Dalje uvođenje inovacionih tehnologija u farmaceutsku industriju rezultiralo je pojavom velikog broja dijetetskih suplemenata na tržištu. Upravo su kao dodatak ishrani, suplementi u ishrani danas su sve traženiji, što za jačanje imuniteta, sagorevanje masti, ali i za povećanje mišićne mase, a mogu se naći u vidu tableta, kapi, ulja ili sirupa.

Dijetetski suplementi služe za održavanje ili podizanje nivoa određenih hranljivih sastojaka u organizmu. Sadržaj koji se unosi suplementacijom već se nalazi u ljudskom telu i u svakodnevnoj ishrani, samo u količini koja je neophodna za njegovo dalje i normalno funkcionisanje. Suplementi u ishrani predstavljaju dodatak, tj koncentrovane minerale ili vitamine i najčešće su dostupni u vidu tableta. Njihovom konzumacijom uspešno rešavamo probleme poput nedostatka gvožda, manjka vitamina D, oslabljenog imuniteta, kada postoje restrikcije u ishrani, kao što su alergije, intolerancija.

(Promo - tekst / Foto: Shuttertock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track