BLIŽI SE KRAJ PRODAJE NAJVEĆE DRŽAVNE BANKE: Ljubljanska banka prva u redu za  Komercijalnu
Slovenci napadaju bankarsko tržište... NLB banka, Foto: Profimedia

RANG

BLIŽI SE KRAJ PRODAJE NAJVEĆE DRŽAVNE BANKE: Ljubljanska banka prva u redu za Komercijalnu

InfoBiz -

Izbor: Ministarstvo finansija pozvalo na pregovore radi zaključenja ugovora o kupoprodaji NLB banku, koja je dostavila najbolju obavezujuću ponudu, ali nije saopšteno šta ta ponuda podrazumeva

Nova ljubljanska banka (NLB) prva je u redu za kupovinu Komercijalne banke, pošto je tenderska komisija Ministarstva finansija zaključila da je obavezujuća ponuda koju je dostavila najbolje rangirana u odnosu na ostale dve pristigle ponude.

Zbog toga je Ministarstvo finansija pozvalo NLB na pregovore radi zaključenja ugovora o kupoprodaji Komercijalne banke, a o kakvoj finansijskoj ponudi i drugim uslovima privatizacije se radi, zasad je strogo čuvana tajna.

- Ministarstvo ističe da je Nova ljubljanska banka d. d. Ljubljana, kao podnosilac najbolje rangirane ponude, u skladu sa članom 28 Uredbe o načinu i postupku prodaje banaka koje su u vlasništvu Republike Srbije, pozvana da pristupi pregovorima radi zaključenja ugovora o kupoprodaji - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su u roku predviđenom javnim pozivom za tendersku prodaju akcija Komercijalne banke stigle tri ponude - Rajfajzen banke, NLB i AIK banke.

Država bira kupca... Komercijalna banka
Država bira kupca... Komercijalna bankafoto: Nemanja Pančić

Nova ljubljanska banka, prema nezvaničnim informacijama, u prvom krugu privatizacije dala je najbolju neobavezujuću ponudu za paket akcija od 83,23 odsto. Cena koja se tada pojavljivala u medijima iznosila je 450 miliona evra.

Prema nekim nepotvrđenim podacima, najveća obavezujuća ponuda iznosi 395 miliona evra i dostavila ju je AIK banka. Da li je NLB korigovala iznos u obavezujućoj ponudi u odnosu na onih 450 miliona evra ili popravila ostale uslove kako bi pobedila konkurente Rajfajzen banku i AIK banku, biće jasno tek kada budu okončani pregovori s državom.

Profesor dr Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije ističe da NLB banka nije mala banka i smatra da ona ima potencijal za kupovinu Komercijalne banke. - Naša slika na NLB banku u Srbiji nije objektivna, jer to nije mala banka u regionu, a i kad gledate centralu. Ona ima potencijal, a kako će ići pregovori, to zavisi od interesa prodavca, odnosno države, i kupca. Ovo je poziv na pregovore, pa dostavljena obavezujuća ponuda može da se podigne, a ne može se ići ispod nje - kaže Grubišić i dodaje da je najvažnije da Komercijalna banka radi dobro, a pitanje vlasništva je stvar države.

ČINJENICE

- Ukupna imovina Komercijalne banke vredna je 419,9 milijardi dinara

- Komercijalna banka je po ukupnoj aktivi među prve tri na srpskom tržištu

- NLB u Srbiji ima ukupnu aktivu od 66,9 milijardi dinara

- NLB je u Srbiji više od šest puta manja od Komercijalne banke

Milan Kovačević

ŠTETA JE DA SE PRODA

foto: Beta

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da prodaja Komercijalne bake nije dobro rešenje:

- Mi smo već otkupili od drugih njihov deo po većoj ceni. Sad kad smo njima platili, prodajemo ostatak, a on nam ne nadoknađuje to što smo platili i zato je bolje da je ne prodajemo. Trebalo bi da se nađe dobar menadžment koji bi bolje upravljao Komercijalnom bakom, jer bismo imali više koristi od dobrih rezultata poslovanja banke nego od njene prodaje za nisku cenu.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track