Službeni glasnik je sinonim za uspešno javno preduzeće
Foto: Promo

Intervju za Kurir

Službeni glasnik je sinonim za uspešno javno preduzeće

InfoBiz -

Dolaskom Jelene Trivan JP Službeni glasnik je iskoračio iz stereotipa javnih i državnih firmi i razvija se kao moderno i uspešno preduzeće, koje je postalo najozbiljnija konkurencija izdavačima u celom regionu.

Kako vidite godinu za Vama?

Ovu godinu simbolički je obeležio ulazak Službenog glasnika u projekat spasavanja knjižare „Geca Kon“ i Prosvete. Kada smo obećali da ćemo vratiti knjige u kultnu knjižaru Plato ispunili smo to obećanje. Sada osećam kao novi izazov da se knjižari „Geca Kon“ vrati stari sjaj, a najstarije izdavačko preduzeće Prosveta spasi od propadanja. I Glasnik je bio u lošem stanju kada sam ga preuzela, znam sa čim se suočava Prosveta i nadam se da ćemo uspeti.

Na koji način razvijate izdavaštvo u vreme komercijalizacije svega?

Trudimo se da popularišemo prave vrednosti i sačuvamo ih od zaborava. Ove godine smo dobili nagradu za izdavački poduhvat za ediciju „Prozna dela srpskih naučnika“. U planu za sledeću godinu su Sabrana dela Stanislava Krakova. Prošle godine smo izdali ediciju „Prvi svetski rat u srpskoj književnosti“ i to su zaista kapitalna dela koja retko koja kuća može da priredi i izda, a kamen su temeljac srpske kulture. Uvek govorim da ljudima ne možete zabraniti ništa i da se protiv neukusa možete boriti samo boljom ponudom.

Glasnik je svoju delatnost proširio i na oblast edukacije. Šta to zapravo znači?

foto: Promo

Ako sebe svedete na to da objavite propis i stavite ga na portal onda jeste obavili svoju obavezu, ali ste pritom pomogli i građanima i firmama. Zato mi organizujemo edukacije o svim sistemskim zakonima, novinama koje se uvode, obavezama i verujte da dolaze vlasnici zanatskih radnji jednako kao i timovi iz najvećih korporacija kako bi naučili da primenjuju najnovije propise. Zato smo ove godine, uz mnoštvo književnih, dobili i nagradu Privredne komore Srbije za doprinos edukaciji stranih i domaćih privrednika, čime smo olakšali stranim investitorima snalaženje u moru propisa.

Štamparija

Štampamo udžbenike i za Nemačku. Jedini u regionu imamo digitalnu mašinu koja omogućava štampu malih tiraža po konkurentnim cenama, kao i personalizovanu štampu. Volim da ponavljam anegdotu da su nam radnike pre četiri godine zvali Coppertone, jer su bili na suncu ispred štamparije zbog nedostatka posla, a sad su obeleli od rada u tri smene. Važno je da su svi zadovoljni jer imamo dovoljno posla, kao i Vlada, jer u budžet svake godine uplaćujemo veću dobit.

Došli ste u Službeni glasnik kada je bio u lošem stanju, preuzimate Prosvetu koja je u stečaju, ušli ste u Filmski centar Srbije kada se raspao Upravni odbor uz optužbe za sukob interesa, rad komisija, kontrolu lobističkih grupa nad institucijom. Možete li da sve to uspešno obavite?

Ja nisam nikakav čarobnjak. Ja sam deo tima i ako nemam podršku institucija da se obračunam sa problemima i stavim stvari na pravo mesto, ne može doći do rezultata. Iskreno, znam koliki su uspesi, ali znam i kolika je borba iza mene, tako da nikada nisam načisto imam li više snage za nove borbe.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja